Priča našeg tijela – Sarajevo Food Dictionary

Priča našeg tijela

Priča našeg tijela je za svakog autentična i posebna. Smatra se da smo i kao duše odabrali svoja tijela baš takva kakva jesu da bismo naučili određenu lekciju i osvjestili nešto u nama samima. Tijela su jedinstvena, posebna i zbog toga je najveća tuga kada poredimo naša tijela sa drugim. Shvatite da su i vaša tijela autentična baš kao i vi.

Znam da nije lako prihvatiti svoje tijelo. Nije lako jer nas spoljašnji svijet uči da se poredimo, da mislimo da se moramo uklopiti u određeni kalup kako bismo pripadali negdje i nečemu.  Međutim, na kraju nije to do njih- do nas je. Jer važno je kako mi svoje tijelo gledamo, posmatramo i što je vrlo bitno na koji način mu se obraćamo. Često pazimo kako ćemo se obratiti drugome, ali šta je s nama samima? Kada ste zadnji put sebi dali dozvolu da se potapšete po ramenu, da sebi čestititate, da se sebi zahvalite. Nije to lako je li tako? Puno je teže nego sebi reći vidi te kakva/kakav si.  Apsurdno jeste, ali nam je nekako prirodnije biti grubi prema sebi nego nježni. Kada kažem nježni  mislim najviše na razumijevanje.  Razumijevanje da nije svaki dan naš najbolji dan jer razumijevanje je dopuštanje sebi da budeš baš takav kakav/takva kakva jesi.  To prihvatanje sebe i našeg tijela je proces koji traje, put kojim se zaputimo i na kojem se uvijek moramo podsjećati koliko mi zaista vrijedimo.  Zato nemoj sada sebe kriviti za nerazumijevanje i neprihvatanje.  Zato hajmo onda svi krenuti da barem osvjestimo šta izgovaramo i na taj način učiniti barem mali iskorak u pravcu da svoj govor sa tijelom polako mijenjamo. Polako, jer znam da je to proces, to se ne dešava preko noći i traje.

Samo bih voljela da shvatiš da svaka tvoja izgovorena riječ utiče na tebe, utiče na tvoje tijelo, utiče na tvoju dušu. Kako znam? Jer isto prolazim kao svako od vas.  Ja kao neko ko je kroz čitav svoj život učio i dan danas učim najviše kroz svoje tijelo nisam ga dugo dugo voljela. Nisam ga slušala i bude i dan danas dana kada ga ne poslušam, pa mi se iskreno sve to odbije od glavu.  Međutim , bitno je krenuti, učiniti prvi korak koji će jednog dana i dovesti do promjene. Pa se zapitaj. Koje su sve to poruke koje nam tijelo šalje, a mi ne čujemo? Koliko se često svi nađemo premoreni i umorni, ali i dalje ne staješ jer „samo još nešto“ da odradiš. Iskreno da vam kažem mi nismo uopšte svjesni koliko je zaista naše tijelo inteligentno. Koliko naše tijelo zapravo s nama stalno komunicira i priča, ali nažalost ga često ne slušamo. Nekada u tolikoj mjeri da bude i prekasno.  Vodimo brigu o svojim autima, o svojim  uređajima, o svojim kućama više nego o svom tijelu. Svaku noć uključimo telefon na punjenej? A spavaš li ti svaku noć dovoljno?  Tijelo je dom naše duše i jedino koje imamo.  Može tu biti popravki, ali zamjene nema.  Zato bih vam svima sada naročito voljela reći da dozvolite  sebi odmor. Da je uredu stati i predahnuti.  Ja imam osjećaj da sada svi vozimo zimskim putevima na izlizanim ljetnim gumama. Svjesni da nam proklizuje pod, ali ne odustajemo jer moramo da stignemo gdje smo naumili. Hoću da vam kažem da je uredu da ne stignete sve što ste zamislili, da nećete ni uspjeti sve, ali da radi toga ni u jednom momentu niste manje vrijedni. Da ne opterećavate sebe sa dodatnim obavezama koje vam oduzimaju besprijekorno potreban san, koji vam hrani tijela koja vas nose svaki dan. Molim vas slušajte se. Slušajte sva ta bolna mjesta, slušajte svoj umor, slušajte svoje otkucaje i puno ćete toga čuti.  Tijelo uvijek priča s vama, ali da li ste spremni da sve to čujete?

Ispričat ću vam nešto što ja činim sada svaki dan, a što je itekako promijenilo sve ovo o čemu vam sada pričam. Svako jutro nakon buđenja zatvorim svoje oči i udahnem duboko nekoliko puta. Zatim se zagrlim čvrsto sa obje ruke i sebi ponavljam slijedeće:

Izvini.

Oprost mi.

Volim te.

Hvala ti.

Hvala i tebi divna dušo koja ovo čitaš i ohrabrujem te da kreneš sa ovom lakom, al neizmjerno moćnom tehnikom koja itekako mijenja tvoju percepciju tvog tijela  jer napokon mu poklanjaš nazad ljubav koje je tebi oduvijek i davano od njega.

 


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Ada Vuk

Ja sam Ada Vuk. Yoga je dio mog života već 8 godina i zaista je postala način na koji živim. Čitav život sam, u suštini, u pokretu. Trenirala sam gimnastiku, balet, ples, koji je bio i moja velika ljubav, i potom je baš kada je trebalo došla yoga. Pokret je način na koji se izražavam i kroz svoje tijelo sam puno naučila o sebi. U tijelu je sadržano puno toga i preko tijela i komuniciramo sa svijetom oko nas. Moje putovanje je krenulo u Prana Yoga studiju gdje sam naučila, između ostaloga, i tehnike Vinyase i Ashtange, a prije 3 godine sam se upoznala i sa Kundalini yogom. Trenutno vodim Vinyasa yogu u studiju Fly Yoga Studio i također sam krenula i sa časovima Kundalini yoge. Yoga mi je promijenila život i vratila me sebi. Želja mi je da kroz svoje iskustvo pomognem drugima da iskuse sebe i upoznaju sebe i svoje tijelo.

Upcoming Events

Januar, 2021

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X