Tamna čokolada za bolje raspoloženje – Sarajevo Food Dictionary

Tamna čokolada za bolje raspoloženje

Znate li šta je SAD? Seasonal affective disorder je prolazni poremećaj raspoloženja, počinje sa dolaskom jeseni i nastavlja se sve do proljeća, a karakterišu ga nedostatak energije i loše raspoloženje.
Osnovni uzrok je nedostatak dnevne sunčeve svjetlosti koja utječe na brojne biološke procese u našem organizmu. Zato je bitno da svaki dan pokušamo uhvatiti barem nekoliko minuta sunčevih zraka i da vikende provodimo na planinama, visoko iznad magle koja guši naše gradove.
Postoje i namirnice koje mogu popraviti raspoloženje, a to su borovnice (u ovom periodu dostupne su zaleđene), avokado, orasi, mahunarke, zeleno lisnato povrće, puretina, hrana ili dodaci prehrani sa probioticima (sezona je domaćeg kiselog kupusa), kao i njeno veličanstvo (tamna) čokolada!
Glavni sastojak čokolade je kakao koji se dobija iz biljke Theobroma cacao (riječ theobroma se može prevesti kao hrana bogova) i od davnina se smatra zdravom namirnicom, sa posebnim utjecajem na poboljšanje raspoloženja i kognicije. Kakao sadrži brojne biološki aktivne supstance, zahvaljujući kojim ispoljava ovo dejstvo, a posebno su ističu flavonoidi. Hrana bogata flavonoidima nas štiti od brojnih hroničnih bolesti i smanjuje neurodegenerativno propadanje. Pored flavonoida za dobro rasploženje zaslužni su i teobromin i kofein, kao i brojne druge supstance koje se nalaze u kakau, a tačan mehanizam je gotovo nemoguće utvrditi. Smatra se da upravo taj složeni sastav aktivnih supstanci i njihovo sinergističko djelovanje dovode do boljeg raspoloženja.

Možda nam baš zato u zimskim mjesecima tako prija šolja tople čokolade ili čokoladni kolač poput ovog:
150 grama putera
zaslađivač po želji (med, stevia, smeđi šećer)
2 jaja
2 supene kašike kokosovog brašna (pravo brašno,prah, ne mrvice kokosa)
pola praška za pecivo
150 grama belgijske čokolade, 85% kakaa
2 supene kašike kakaa u prahu
prstohvat soli

POSTUPAK
Otopiti puter i u njega dodati zaslađivač (količina ovisi od toga koliko volite slatko). Posebno umuti bjelanca i žumanca pa postepeno dodavati u puter. Nakon toga dodati sve suhe sastojke i čokoladu otopljenu na pari. Ukoliko smjesa bude pregusta dodati još 2 kašike kokosovog ulja. Peći u vatrostalnoj posudi obloženoj papirom na 180 stepeni 30 minuta. Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći. Izrezati na kocke i poslužiti uz šolju kafe ili čaja.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Asja Sirbubalo

Ja sam Asja Sirbubalo, magistra farmacije bez ijednog radnog dana u apoteci. Put me odveo na drugu stranu, ali sam osnovno zanimanje uspjela povezati sa onim što volim, pa se već 10 godina bavim farmaceutskim marketingom. A osim toga volim i dobar zalogaj, pa često kuham i kombinujem različite namirnice, slažem okuse. Da bi se dobro jelo, mora se i znati šta se sve to nalazi u našoj hrani, zato sam trenutno na postdiplomskom studiju iz nutricionizma. Moje mrvice o hrani i recepte možete pratiti na IG profilu mrvice_zdravlja.

Upcoming Events

Januar, 2021

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X