Bombone od krompira – Sarajevo Food Dictionary

Bombone od krompira

Moje istraživanje blagdanskih tradicija ovog puta me odvelo u Ameriku. Sigurna sam da su većini Amerikanaca poznate ove veganske bombone od krompira o kojima ću danas govoriti, ali za mene je ovo nešto sasvim novo.

Ako su moji izvori tačni, ovaj slatkiš je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama za vrijeme Velike depresije, kada su ljudi morali biti kreativni sa vrlo malo sastojaka koje su imali. Uglavnom se pravi oko praznika, što je glavni razlog zašto sam sada odlučila pripremiti ovaj recept.

Možda ste skeptični u vezi krompira u ovom receptu, ali vjerujte mi, nećete ni osjetiti da je prisutan. I služi kao savršeno vezivo za tijesto.

Sastojci

1 veliki stari krompir

1 supena kašika sojinog mlijeka

1 čajna kašika ekstrakta vanilije

770 g šećera u prahu + više za posipanje

200 g kremastog kikiriki putera

3 lista papira za pečenje

Upute

Ogulite krompir i narežite ga na male komade. Kuhajte na pari oko 15 minuta na srednje jakoj vatri. Izvadite iz posude i pustite da se krompir potpuno ohladi. Stavite komade krompira u veliku zdjelu i zgnječite ga u pire drobilicom za krompir. Pazite da ne ostane niti jedan veliki komadić.

Dodajte sojino mlijeko i ekstrakt vanilije u pire od krompira i miješajte mikserom na srednjoj brzini 2 minute. U posudu dodajte oko 130 g šećera u prahu i miješajte dok se sve ne sjedini. Nakon toga postepeno umiješajte kašikom preostali šećer, jednu po jednu šolju. Radite to dok ne dobijete tijesto koje možete oblikovati u kuglu.

Kuglu tijesta pospite sa malo šećera u prahu. Stavite ga na list papira za pečenje i razvaljajte oklagijom. Izrežite ga nožem u pravougaonik. Pospite ga sa još šećera u prahu, preko njega stavite još jedan papir za pečenje i preokrenite tijesto na drugu stranu. Lagano uklonite sada gornji komad papira.

Premažite kikiriki puter po tijestu. Sada je vrijeme da tijesto smotate u rolat. Učinite to koristeći papir kao vodič. Podignite jednu stranu papira i pratite ga motanjem tijesta dok dižete papir. Zamotajte ovaj rolat u papir za pečenje i stavite ga u zamrzivač.

Ostavite ga tu oko jedan sat, a zatim ga izrežite na komade. Veganske bombone od krompira držite u zatvorenoj posudi u frižideru.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Margo Drobi (Alma Mudrov)

Prije pet godina restorani nisu imali mnogo veganskih opcija za ponuditi pa sam morala smisliti svoje. Sve što smislim objavim na svom blogu ili instagramu, @margo_drobi. Od zdrave hrane do junk food-a iz svih dijelova svijeta. Po obrazovanju magistrica farmacije, zaposlena na polju genetike, u mahali veganska kuharica.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X