Zimski san – Sarajevo Food Dictionary

Zimski san

Ovo je zadnji recept za ovu godinu i vjerovatno posljednji blagdanski recept koji ću objaviti u bliskoj budućnosti, ali je jako dobra završnica. Nazvala sam ove kolače – zimski san. Vjerovatno postoji nekoliko slastica s istim imenom, ali jednostavno nisam znala kako bih ovo drugačije nazvala.

Ovi kolači su ultimativni praznični desert. Odlučila sam da kombinujem najčešće okuse blagdanskih kolača i napravim ove troslojne, ukusne male torte. Donji sloj je kora od keksa sa cimetom, đumbirom i kardamonom, srednji sloj je samo marcipan, a treći sloj je čokoladni mousse. Sve je to prekriveno veganskom bijelom čokoladom i ukrašeno malom šišarkom i grančicama.

Znam da je malo kasno za ovo, ali toplo preporučujem ovaj desert. Ne mora biti ni sezona praznika, ovo će jednostavno uvijek biti ukusno.

Ove mjere čine pet do šest zimski san kolača.

Sastojci

150 g tamne čokolade

120 g kokosovog vrhnja

150 ml akvafabe

200 g marcipana

180 g spekulas keksa (ili Lotus biscoff keksa)

80 g margarina

300 g veganske bijele čokolade

Upute

Nasjeckajte tamnu čokoladu na sitne komade. Stavite čokoladu i kokosovo vrhnje u posudu i otopite na dvostrukom kotlu. Promiješajte, kada se sve otopi i sjedini izvadite iz dvostrukog kotla i pustite da se smjesa ohladi.

Stavite akvafabu u posebnu posudu. Miješajte je mikserom na velikoj brzini dok se ne stvore kruti vrhovi. Trebali biste biti u mogućnosti da okrenete posudu a da aquafaba ne ispadne.

Kad se čokoladna smjesa potpuno ohladi, dodajte malo akvafabe i sve lagano sjedinite. Dodajte akvafabu postepeno i kombinujte je vrlo nježno, ali nemojte je miješati previše. Ako to učinite, mousse će se ispuhati, budite oprezni.

Kad se sve sjedini, napunite polovicu silikonskih kalupa čokoladnim mousse-om. Kalupe stavite u zamrzivač i zamrzavajte oko 2 sata. U međuvremenu pripremite ostatak slojeva.

Marcipan razvaljajte oklagijom, a čašom izrežite 5-6 krugova (čaša bi trebala biti skoro iste veličine kao silikonski kalupi). Kad je mousse potpuno smrznut, lagano stavite krugove marcipana u kalupe preko sloja moussea. Vratite kalupe u zamrzivač.

Stavite keks u blender i blendajte dok svi veliki komadići ne nestanu. Rastopite margarin na laganoj vatri i postepeno ga dodajte u keks dok miješate, dok ne budete mogli oblikovati tijesto. Izvadite kalupe iz zamrzivača i lagano pritisnite smjesu kolačića preko marcipana kako biste oblikovali posljednji sloj (koru). Čim to učinite, vratite kalupe u zamrzivač i pustite da se kora stvrdne. Ovo ne bi trebalo predugo trajati (zbog margarina).

Otopite vegansku bijelu čokoladu na dvostrukom kotlu. Kad vidite da je kora čvrsta, izvadite kolače iz kalupa i stavite ih na list papira za pečenje. Svaku torticu prelijte bijelom čokoladom i izjednačite kašikom ili spatulom. Morate raditi brzo ako želite da bude ujednačena, jer će čokolada za nekoliko sekundi postati čvrsta.

Ostavite zimski san kolače preko noći u frižideru.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Margo Drobi (Alma Mudrov)

Prije pet godina restorani nisu imali mnogo veganskih opcija za ponuditi pa sam morala smisliti svoje. Sve što smislim objavim na svom blogu ili instagramu, @margo_drobi. Od zdrave hrane do junk food-a iz svih dijelova svijeta. Po obrazovanju magistrica farmacije, zaposlena na polju genetike, u mahali veganska kuharica.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X