Palačinci sa jabukama – Sarajevo Food Dictionary

Palačinci sa jabukama

Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread. A ako jabuka završi u palačincima, doktoru ćete morati praviti i hljeb i palačinke.

125 grama brašna ( ja sam koristila pola speltino, pola bijelo)
1 velika kašika smeđeg šećera
Pola male kašike praška za pecivo
Prstohvat soli
150 ml mlijeka
1 jaje
1 velika jabuka (naribana)
Cimet

Razdvojiti žumance od bjelanceta. Bjelance posebno umutiti u čvrst snijeg. Žumance i sve ostale sastojke pomiješati i na kraju polako umiješati bjelance. Peći na prethodno zagrijanoj tavi na koju ste dodali a potom ubrusom uklonili par kapi ulja. Preliti palačinke sa medom i cimetom. Sad sjedite i sami pojedite ova 4 palačinka. Dok nije doktor namirisao.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Nejra Babić – Pobiberi

Sa dvanaeest godina nafilovala i pobiberila prve paprike. Za šestoricu gladnih majstora. Rekli su mi da su sve pojeli. Ni dan danas nisam sigurna jesu li. U prosjeku sam do svoje trideset i prve godine nafilovala jedan solidan kamion paprika. Pobiberi je nastao iz želje da pokažem da znam skuhati i nešto drugo. Nafilovati šerpu paprika za cijelu bravarsku radionicu a onda napraviti tortu, pa još cvjetiće poredati na nju. Stignem otići i do pozorišta, glumci (tehnika, režija, produkcija) se najviše obraduju kada ja radim dramaturgiju, jer se zna da ću bar na jednu probu donijeti pogaču. Pred kraj procesa bi već voljeli da ja ipak ne radim dramaturgiju. Znaju da neću imati vremena za premijeru ni pogaču da napravim. Ja ipak najviše volim kada napravimo predstavu, pa još negdje s njom i putujemo. Onda se zavlačim po kojekakvim radnjama tražim tanjire, zdjelice, šerpe, začine. Jednom je šerpa toliko klepetala u koferu da sam je morala braniti od ozbiljnih aerodromskih službenika. Ponosno spasim šerpu, dođem u kuhinju i kuham. Za radnike, za sebe, za druge. Skuhati nekome nešto je najveći dokaz ljubavi. Ako napraviš puno supe, u teglicu pa ponesi. Sigurno češ sresti nekog. Ako znaš da se nekome pokvarila rerna, ponesi mu tog kolača što si pravio. Ako ne voliš da kuhaš, nemoj kuhati. Kupi dobar domaći paradajz, malo maslinovog ulja, posoli i malo pobiberi.
Vjerujem jedino u emocije, proizvedene pisanjem ili kuhanjem. Ako neko plače kada vi nešto skuhate i to je nešto. Možda su suze radosnice.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X