Sutlija iz rerne ili Fırında sütlaç
Sastojci
4 velike kašike riže
400 ml vode
1 l mlijeka
2 žumanceta
2 vanilin šećera
Malo cimeta
2 velike kašike gustina
120 grama šećera
Uključiti rernu na 200 stepeni. Rešetku od rerne premjestiti da bude najbliže gornjem grijaču. Oprati četiri kašike riže, stavi ih kuhati u 400 ml vode, kada ostane skroz malo vode dodati 1 l mlijeka (od kojeg je odvojeno 4 kašike i pomiješano sa dvije kašike gustina i dva umućena žumanceta). Poslije mlijeka, dodati šećer i cimet. Na kraju dodati smjesu od žumanceta, gustina i mlijeka, miješati par minuta. Prebaciti sutliju u zdjelice (najbolje u zemljane posude, ili neke koje mogu u rernu). Zdjelice poredati u tepsiju, u koju ste do pola nasuli tople vode. Sutliju peći oko pola sata na 200 stepeni, sve dok ne dobije lijepu boju, ili boju za koju će vam neko od ukućana reći – Izgorila ti sutlija. Najukusniji je zagoreni dio.