Izgorila mi sutlija – Sarajevo Food Dictionary

Izgorila mi sutlija

Sutlija iz rerne ili Fırında sütlaç
Sastojci
4 velike kašike riže
400 ml vode
1 l mlijeka
2 žumanceta
2 vanilin šećera
Malo cimeta
2 velike kašike gustina
120 grama šećera 
Uključiti rernu na 200 stepeni. Rešetku od rerne premjestiti da bude najbliže gornjem grijaču. Oprati četiri kašike riže, stavi ih kuhati u 400 ml vode, kada ostane skroz malo vode dodati 1 l mlijeka (od kojeg je odvojeno 4 kašike i pomiješano sa dvije kašike gustina i dva umućena žumanceta). Poslije mlijeka, dodati šećer i cimet. Na kraju dodati smjesu od žumanceta, gustina i mlijeka, miješati par minuta. Prebaciti sutliju u zdjelice (najbolje u zemljane posude, ili neke koje mogu u rernu). Zdjelice poredati u tepsiju, u koju ste do pola nasuli tople vode. Sutliju peći oko pola sata na 200 stepeni, sve dok ne dobije lijepu boju, ili boju za koju će vam neko od ukućana reći – Izgorila ti sutlija. Najukusniji je zagoreni dio.

author
Piše: SFD
Autorica teksta

Nejra Babić – Pobiberi

Sa dvanaeest godina nafilovala i pobiberila prve paprike. Za šestoricu gladnih majstora. Rekli su mi da su sve pojeli. Ni dan danas nisam sigurna jesu li. U prosjeku sam do svoje trideset i prve godine nafilovala jedan solidan kamion paprika. Pobiberi je nastao iz želje da pokažem da znam skuhati i nešto drugo. Nafilovati šerpu paprika za cijelu bravarsku radionicu a onda napraviti tortu, pa još cvjetiće poredati na nju. Stignem otići i do pozorišta, glumci (tehnika, režija, produkcija) se najviše obraduju kada ja radim dramaturgiju, jer se zna da ću bar na jednu probu donijeti pogaču. Pred kraj procesa bi već voljeli da ja ipak ne radim dramaturgiju. Znaju da neću imati vremena za premijeru ni pogaču da napravim. Ja ipak najviše volim kada napravimo predstavu, pa još negdje s njom i putujemo. Onda se zavlačim po kojekakvim radnjama tražim tanjire, zdjelice, šerpe, začine. Jednom je šerpa toliko klepetala u koferu da sam je morala braniti od ozbiljnih aerodromskih službenika. Ponosno spasim šerpu, dođem u kuhinju i kuham. Za radnike, za sebe, za druge. Skuhati nekome nešto je najveći dokaz ljubavi. Ako napraviš puno supe, u teglicu pa ponesi. Sigurno češ sresti nekog. Ako znaš da se nekome pokvarila rerna, ponesi mu tog kolača što si pravio. Ako ne voliš da kuhaš, nemoj kuhati. Kupi dobar domaći paradajz, malo maslinovog ulja, posoli i malo pobiberi.
Vjerujem jedino u emocije, proizvedene pisanjem ili kuhanjem. Ako neko plače kada vi nešto skuhate i to je nešto. Možda su suze radosnice.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X