Kaju pista – Sarajevo Food Dictionary

Kaju pista

Kaju pista je indijski desert popularan za vrijeme Diwali-ja (festivala svjetla). Ovo je glatko tijesto od pistacija umotano u mekano i slatko tijesto od indijskih oraha. Nije bilo pretjerano komplikovano učiniti ovaj recept veganskim a rezultat je bio apsolutno preukusan.

Sastojci

125 g pistacija (bez ljuske)

60 g šećera u prahu

2 čajne kašike biljnog mlijeka (ako bude potrebno)

1 čajna kašika matcha praha (opcionalno)

250 g indijskih oraščića

125 g običnog šećera

80 ml vode

3 čajne kašičice margarina

Upute

Bilo bi idealno kada biste pronašli sirove, neposoljene pistacije. Ako ih nemate, stavite slane pistacije u malo vode i ostavite ih da stoje oko 2 sata. Skinite kožu sa svake pistacije prstima i isperite ih sa još vode.

Ako koristite matcha prah za intenzivniju boju, pomiješajte ga u maloj posudi sa šećerom u prahu. Stavite pistacije u blender. Ako koristite sirove neslane pistacije, dodajte mlijeko na biljnoj bazi u blender i blendajte dok ne nestanu svi veći komadi. Ako ste prethodno namočili pistacije u vodi, možda nećete trebati dodavati mlijeko. Pomiješajte pistacije sa šećerom u prahu i matchom i umijesite ih u glatko tijesto. Ostavite ga po strani.

Pripremite sloj od indijskih oraha. Stavite indijski orahe u blender i blendajte dok ne dobijete prah. Zagrijte neprianjajuću tavu na laganoj vatri, dodajte vodu i obični šećer. Pustite da se šećer otopi i miješajte na laganoj vatri dok ne dobijete šećerni sirup. Šećerni sirup je gotov kada jednu kap možete staviti u čašu vode i ona stvori prsten koji se ne otapa. Također možete protrljati kap između prstiju, ako se stvori jedna nit kada ih razdvojite, sirup je gotov.

Dodajte mljeveni indijski orah u sirup u tavi i miješajte dok tijesto ne počne da se stvara. Zatim dodajte rastopljeni margarin i nastavite da miješate. Kad se sve pomiješa, isključite ringlu i nastavite miješati. Kada uspijete prstima napraviti malu kuglicu od malog komada tijesta, tijesto je spremno.

Ostavite da se smjesa ohladi. U međuvremenu stavite komad papira za pečenje na ravnu površinu i premažite ga sa još malo rastopljenog margarina. Rukama umijesite indijsko tijesto u kuglu. Prebacite ga na papir za pečenje i poravnajte rukama, na njega položite još jedan komad papira za pečenje i oklagijom izvaljajte u pljosnati krug. Prerežite krug na pola nožem.

Uzmite tijesto za pistacije i razvaljajte ga u tanku kobasicu, onda je prerežite na pola. Stavite svaku polovicu tijesta od pistacija na ravnu stranu svakog polukruga. Zatim lagano sve smotajte u dvije kobasice (papir možete koristiti kao vodilju). Izrežite ih nožem na jednake manje dijelove.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Margo Drobi (Alma Mudrov)

Prije pet godina restorani nisu imali mnogo veganskih opcija za ponuditi pa sam morala smisliti svoje. Sve što smislim objavim na svom blogu ili instagramu, @margo_drobi. Od zdrave hrane do junk food-a iz svih dijelova svijeta. Po obrazovanju magistrica farmacije, zaposlena na polju genetike, u mahali veganska kuharica.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X