Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Mućkalica u Bašči kod Ene – Sarajevo Food Dictionary

Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Mućkalica u Bašči kod Ene

Sarajevo Food Dictionary krenuo je u istraživanje najistaknutijih jela u Sarajevu! Svake sedmice ćemo vam predstavljati novo ukusno jelo i mjesto gdje ga možete probati.

Bosanska kuhinja se zasniva na raznim kombinacijama povrća i mesa, gotovo uvijek kuhanim.  U pripremi ove hrane se nigdje ne žuri, to dozvoljava sastojcima da postepeno oslobađaju ukuse, i stvaraju jedinstvo jela. Jako je bitno da se ukusi sjedine ali da ostane tekstura i ukus svakog pojedinog sastojka, bez obzira što se radi o termičkoj obradi hrane.

Bašča kod Ene nudi jedno takvo jelo. Mućkalica.

Lokacija restorana doprinosi užitku, samim tim što to nije restoran u koji ćete usput otići, nego maksuz. Nalazi se iznad Sarajeva, sa prelijepim pogledom na grad, i baštom koja obećava ukuse nacionalne i domaće hrane.

Mućkalica je pripremljena sa strpljenjem, i svi sastojci su se kuhali zajedno u svom soku. Koliko je pažnje posvećeno kuhanju, kada je priprema bosanskih kuhanih jela u pitanju, najviše se primjeti na mesu tj koliko je ono smekšalo i koliko su ukusi ostalih sastojaka prodrijeli unutra. U slučaju mućkalice kod Ene, meso je mekano, sočno i očigledan centralni sastojak ovog jela.

Začinjena je ljutom paprikom, ali dozu ljutine određujete sami pri naručivanju. U svakom slučaju servirana je sa pavlakom na sredini, kao da ostavljaju opciju da ublažite ljutinu ukoliko ste naručili ljuće nego što je trebalo.

Serviraju je sa domaćim hljebom, u većoj glinenoj posudi, i još uvijek ključa dok je konobar spušta na sto. Ozbiljna porcija, za ozbiljan gurmanski narod!

U gradu u kojem je nacionalna hrana zasnovana na kuhanim varivima, istaknuti se u jednom takvom stvarno se može smatrati uspjehom.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X