Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Sladoled od vanilije u Egiptu – Sarajevo Food Dictionary

Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Sladoled od vanilije u Egiptu

Sarajevo Food Dictionary krenuo je u istraživanje najistaknutijih jela u Sarajevu! Svake sedmice ćemo vam predstavljati novo ukusno jelo i mjesto gdje ga možete probati.

U centru grada, u glavnoj ulici Ferhadiji, nalazi se jedna mala slastičarna koja je od 1949. godine najslađi simbol Sarajeva. Prodaju razne kolače, ali ono na šta smo svi ponosni je sladoled od vanilije.

Zamislite sada okus sladoleda od vanilije. Jeste uspijeli?! Eh to nije taj okus. Ovakav sladoled niste nigdje drugo mogli probati. Orginalna receptura se čuva dugi niz godina i prenosi se sa koljena na koljeno.

Kod sladoleda kao deserta su bitni okus i tekstura. Da li je sladoled vodenast ili kremast, da li je od prirodnih sastojaka ili je skup hemijski dobivenih aroma.

Sladoled u Egiptu se priprema ručno i samo sa prirodnim sastojcima, što mu daje dodatnu vrijednost. Egipatska vanilija je jedan ukus koji nećete nikada zaboraviti, bojom podsjeća na karamelu i nevjerovatno je kremast, iako se radi o sladoledu. Dugo je vanilija bila jedina vrsta sladoleda koju su imali, ali nedavno je uveden i lješnjak, čokolada i voćni ukusi koji se prave na isti princip.

Ono što ovaj sladoled čini još posebnijim jeste što ga ne možete kupiti tokom cijele godine. Sezona sladoleda traje od 15. maja do oktobra, tako da koliko god htjeli ne možete ga se zasititi. Jednostavno vas natjera da ga poželite.

Enterijer slastičarne je autentičan sarajevski slastičarski. Naravno sladoled možete pojesti unutra ili staviti u kornet i prošetati gradom. Ukoliko ste građanin Sarajeva, posjetite ovo mjesto češće, dozvolite tradiciji da traje, a ukoliko ste tu turistički morate znati da se smatra da niste posjetili Sarajevo, ako niste pojeli ćevape na Baščaršiji i onda zasladili sladoledom u Egiptu.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X