Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Kolač od rogača u Drugoj kući – Sarajevo Food Dictionary

Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Kolač od rogača u Drugoj kući

Sarajevo Food Dictionary krenuo je u istraživanje najistaknutijih jela u Sarajevu! Svake sedmice ćemo vam predstavljati novo ukusno jelo i mjesto gdje ga možete probati.

Druga kuća je restoran sa toliko topline da jednostavno imate osjećaj da ste došli kod nekoga u goste ko vas je dugo pozivao i jedva čekao da dođete. Širok prozračan prostor, koji može da ugosti mnogo ljudi, ali opet uspjeva da svaki sto zadrži svoju privatnost. Na jednom ovakvom mjestu se služi jedan od najukusnijih i najkompletnijih deserta u Sarajevu. Riječ je o kolaču od rogača.

Uživanje kreće od momenta kada personal ovog restorana spusti desert ispred vas. Sačinjen je od nekoliko komponenti i svaka igra jako važnu ulogu u stvaranju tog nezaboravnog okusa u vašim ustima. Poslužuje se u dubokom tanjiru, što donosi još bolju vijest: oko kolača pažljivo je izliven sos od vanilije koji je vruć. U sos je bačeno zaleđeno šumsko voće, dijelom zbog dekoracije, jer svijetlu boju sosa, i tamnu boju kolača, boje šumskog voća savršeno razbijaju, a dijelom radi ukusa šumskog voća koje je tu radi odnosa toplo-hladno i slatko-kiselo.

Sam kolač je trokutastog oblika, kao komad torte. Dosta jednostavne strukture, izgledom podsjeća na brauni. U toj komponenti se nalazi rogač. Ono što čini rogač posebnim jeste što je jako sličan čokoladi, a sadrži prirodnu slad, za razliku od kakaa, i u kolačima mu se treba dodavati malo ili nimalo šećera. Brak rogača i sosa od vanilije je vrlo dobro osmišljena kombinacija, jer na različite načine doprinose slatkoći deserta. Ako nikad niste probali rogač, teško je objasniti univerzalnost ukusa koji pruža jelu za koji je korišten.

Kolač se poslužuje sa kašikom, što vam omogućuje da u svakom zalogaju uzimate različite omjere komponenti dok ne nađete vama odgovarajuću kombinaciju. U svakom slučaju ovaj desert pruža eksploziju ukusa u ustima, jer balans koji nastaje sa suhim oporim ukusom kolača od rogača, vrućim sosom od preukusnog sosa od vanilije i kiselkastim i pri tom zaleđenim šumskim voćem je nezaboravno iskustvo kojem ćete se rado vraćati i nalaziti isprike da posjetite Drugu kuću.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X