Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Begova čorba u Aščinici Stari grad – Sarajevo Food Dictionary

Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Begova čorba u Aščinici Stari grad

Sarajevo Food Dictionary krenuo je u istraživanje najistaknutijih jela u Sarajevu! Svake sedmice ćemo vam predstavljati novo ukusno jelo i mjesto gdje ga možete probati.

Male su mogućnosti da, ukoliko živite u Bosni i Hercegovini ili u okolici ili ste bar jednom došli u posjetu, niste probali begovu čorbu. Dosta je popularno jelo, a i po svim svojim sastojcima jedno od zdravijih.

Ulice Baščaršije, kao starog srca Sarajeva, mirišu i otvaraju apetit čak i kod onog najsitijeg. Glavni krivac za to su aščinice, koje su dom domaćoj hrani, te iako ih se mnogo nalazi u starom dijelu grada, svaka se po nekom jelu posebno ističe. U aščinici Stari grad služi se jedna od boljih begovih čorbi.

Iako se u Bosni i Hercegovini ova čorba smatra predjelom, begova čorba ima nutrijente kompletnog obroka – meso i povrće. Upravo zbog kompletnosti ukusa, sastojaka i prilika u kojima je služena, ova čorba se i naziva ‘begova’. Beg je naslov koji bi se dodjeljivao osobi koja bi bila vođa manjih turskih plemenskih grupa.

Begova čorba je napravljena od kuhanog pilećeg mesa, koje je pažljivo skinuto sa kosti. To je krem gusta čorba, kojoj gustinu i punoću ukusa daje bamija.

Služi se klasično bosanski – u sahanu, sa pavlakom, limunom sa strane i somunom, kojeg nikad nije dosta. U genetskom kodu Bosanaca i Hercegovaca je da se smatra da umočen somun u sos znači poboljšanje ukusa, tako da se ni u ovoj, iako čorbi, taj postupak ne uskraćuje.

Atmosfera ačinice Stari grad je veoma ugodna. Obiluje toplinom doma i ispunjava je miris domaćeg, svježe skuhanog, brzo posluženog, cijenom dosta prihvatljivog i naravno ukusnog i to je ono čemu se rado vraćamo.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X