Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Tufahija iz Hotela Europe – Sarajevo Food Dictionary

Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Tufahija iz Hotela Europe

Sarajevo Food Dictionary krenuo je u istraživanje najistaknutijih jela u Sarajevu! Svake sedmice ćemo vam predstavljati novo ukusno jelo i mjesto gdje ga možete probati.

Na granici dvije historijske etape prezentirane građevinama, nalazi se hotel Europe. To je jedan od napoznatijih sarajevskih objekata. Upravo na tom mjestu nalazi se bečka kafana koja je nevjerovatan lokal. Kada ju odlučite posjetiti kao da ste ušli u prošlost, a kroz velike portale promatrate sadašnjost. Enterijer je kičast, svečan, onako bečki i prelijepo je provoditi vrijeme tu uz kafu ili čaj i uz neki od preukusnih deserta.

Mnogo je različitih deserta koji možete naručiti, ali kada sjednete u bečku kafanu, i naručite tuhafiju, nekako ste dodali element i upotpunili mozaik dvije etape, osmanlijske i austrougarske. Tufahija je perzijski desert koji je ovdje došao i ostao od Osmanlijskog carstva.

Preko svake tufahije se stavlja vazdušasto slatko tučeno vrhnje, koje stvara harmoniju okusa između jabuke, koja je, osim što je prelivena slatkim sirupom, punjena smjesom od oraha. Sve su to standardni sastojci sarajevskih recepata, ali opet tufahija izgledom i okusom se mnogo izdvaja od ostale slatke ponude grada Sarajeva.

Najsočnije i najbolje jabuke se odvajaju da se od njih prave tufahije. Srce ovog deserta je slatka smjesa od oraha, a od šlaga im je napravljena kruna, koja ih čini članom kraljevske porodice deserta s Baščaršije.

I nije to novost da hotel Europe ima najbolju tufahiju u gradu. O tome se bruji oduvijek i čak kad je zgrada hotela obnovljena nakon rata, energija, a i recepti su ostali isti, a tradicija se nastavila kao da nikada nije bila prekinuta.

 

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X