Mantije – Sarajevo Food Dictionary

Mantije

Sarajevo obiluje buregdžinicama. Dovoljno je da prođete ne samo Čaršijom, kao dijelom Sarajeva u kojem se najviše nalaze, nego bilo kojim dijelom grada i periodično će zamirisati pita. Istina je takva, pita je dio svakodnevice svih onih koji žive u Sarajevu bez obzira na porijeklo. Postaje čak i dio života turista koji posjećuju Sarajevo samo na određen period.

Ljubav prema tanko razvijenom tijestu, koje može biti punjeno sirom, zeljem, tikvom, krompirom i naravno mesom. Ako je burek kraj pita, onda je mantija kraljica.

Eh šta su to mantije?

Po nekoj slobodnoj procjeni posmatrača, mantije su nešto pikantnije meso umotano u tijesto i poredane su jedna do druge gusto u veliki pleh.

Iako nisu karakteristične za područje Sarajeva, mantije su našle put do buregdžinica Sarajeva i tu zauzele stabilno i bitno mjesto.

Idealno razvaljano tijesto, isječeno na kvadrate u čiji je centar stavljena mješavina mesa, luka i savršen omjer začina, i preliven preljevom od jogurta i bijelog luka. To recept koji je naizgled jednostavno ispratiti. Najbolje je ispračen u buregdžinici Pita Plus.

S ovim informacijama možemo se vratiti na početak teksta. Obavezno svratite u Pita Plus, obećavamo vam prvoklasni doživljaj i kvalitet mantija, zbog kojih ćete planirati posjetu Mercatoru ili drugim mjestima jer se nalaze u blizini ove sjajne buregdžinice.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X