Klepe iz Bašće kod Ene – Sarajevo Food Dictionary

Klepe iz Bašće kod Ene

Kad neki stranac pita šta su to klepe jednostavno se objasni da se radi i bosanskim raviolima. Glavna razlika između raviola i klepa jeste što se tijesto za klepe mekše, drugačije se reže, a i drugačije spaja. Ali za prvu pomoć kod objašnjavanja ravioli su odličan sinonim.

Onaj ko iz prve zna šta su klepe vjerovatno je na njima odrastao, i najbolje klepe jeo kod nekog svog mame, nane, bake… ovakvim jelima je najteže naći zamjenu u restoranu, jer ima puno toga više od samog ukusa što nas veže za to jelo.

Sarajevo food dictionary je za vas izdvojio par mjesta gdje su klepe sjajne i imaju okus doma. Bašća kod Ene je lokal koji se uveliko izdvaja po domaćoj kuhinji pa tako i klepama.

Servirane u sahanu odmah stvaraju osjećaj tradicije i topline. Jedu se kašikom. Prave klepe su male, pravljene sa strpljenjem. Trebalo bi što više da ih stane na kašiku, zajedno sa mješavinom jogurta, pavlake i bijelog luka za potpuni užitak.

U klepama nema ništa što se jednog čovjeku neće svidjeti. Jednostavno je to jedno u nizu tradicionalnih jela bosanske kuhinje, sastavljeno od najboljih sastojaka i servirano tako da se čuje samo lupanje kašike od sahan, dok za stolom vlada tišina, jer malo riječi da ostane da se kaže kada klepe u Bašći kod Ene dođu na sto.

Ako ikada poželite pojesti klepe, ili želite nekome pokazati kakve su prave sarajevske klepe, odvedite ih kod Ene, jer Bašća kod Ene vam nudi toplinu doma, mirisima, receptima, ali i ukusom.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X