Falafel iz Druge kuće – Sarajevo Food Dictionary

Falafel iz Druge kuće

Orginalni falafel se pravio od boba. Ali danas je falafel drugo najpoznatije jelo od slanutka. Prvo je humus.

Ovaj vegetarijanski specijalitet pruža svoje korijene duboko u prošlost. U Izraelu i Libanonu se smatra nacionalnim jelom. Postoji priča da je izumljen od strane Egipćana, prije 1000 godina, te da su ih oni donijeli Bliskom istoku. Neki kažu da su ga donijeli Indijci oko 6 stoljeća p.n.e. jer čak i danas oni prave jako mnogo jela od slanutka.

Sarajevo Food Dictionary vam nudi izbor tri restorana koja nude fantastičan falafel. Izdvojićemo Drugu kuću, restoran, koji pored svih svojih odličnih jela i catering-a koji odlično radi, se odlučio okušati i u izradi ovog jela koje se inače pravi od omekšalog slanutka. Iako začini koji se koriste za izradi falafela nisu karakteristični za naše područje, ovo jelo je širokogrudno prihvaćeno i integrisano u društvo ne samo kao vegetarijanska opcija, već kao i specijalitet ovog restorana.

Interesantno je da samo jelo, iako dosta začinjeno, nije težak obrok.

Druga kuća servira falafel vrlo atraktivno. U manjoj korpici poslužuju pekarski krompir. Pored toga, u posebnom zdjelici, je zelena salata s paradajzom i povrćem koji je aktuelno u tom trenutku. U metalnom mrežastom fišeku, koji sa strane ima posudicu za umak, poslužen je falafel.

Uvijek je savršeno napravljen. Hrskava korica iz vana, nešto mekanije unutra, s ravnomjernim raspodjelom ukusa koji pružaju začini, te umočen u osvježavajući umak može samo da nam obraduje nepce i popravi dan.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X