Sarajevo Food Dictionary preporučuje: Džandar baklava iz Baklava dućana – Sarajevo Food Dictionary

Sarajevo Food Dictionary preporučuje: Džandar baklava iz Baklava dućana

Baklava je kraljica bosanskohercegovačih slatkih jela i to je opštepoznato. U tačno porijeklo se miješa par pretpostavki, ali smatra se da su prve baklave pravili Asirci sa dosta debljim jufkama. Grci su uveli inovativnost, pa počeli praviti baklave sa tankim jufkama, a Turci su ovaj desert doveli do trona, kombinirajući ukuse i načine pripreme.

Ono što je manje poznato jeste da postoji prava autohtona sarajevska baklava – džandar baklava. Proces pripreme jufki traje dugo, i potrebna je velika ekspertiza da sve ispadne kako treba. Strpljenje, praksa i posvećenost su ono što je apsolutna cijena trijumfa kada je u pitanju savršena džandar baklava, ili kako je još zovu ‘baklava nad baklavama’.

Recept se ljubomorno čuva u starim sarajevskim porodicama, koje održavanjem tradicije doprinose trajanju kulture jednog naroda. Njegovati tradiciju ovako dugo je velika čast i uspjeh. Takva priča se odnosi na porodicu Tulek, koja je razvila biznis ili bolje da kažemo promociju ovog slatka, koja je prijeko bila potrebna.

Ono što izdvaja džandar baklavu od drugih baklava je prvo njen izgled, za koji je zaslužna dugotrajna priprema. Svi sastojci su prirodni, i baš onakvi kakvi su se koristili i prije 200 godina. Jufke se ručno razvijaju, onda se ‘nabiru’ na oklagiju, i suše najmanje dva dana. Nakon što dosegne suhoću koja je potrebna za dalju obradu, jufka se skida s oklagije, peče i onda zalijeva agdom. Čim se ohladi, rolnice od jufke se pune filom od mljevenih oraha ili badema koji su pomiješani sa slatkim kajmakom. Prava delikatesa!

Baklava dućan je posebno mjesto. Ističe se od ostalih, jer za svaki detalj koji krasi ovaj enterijer vezana je neka priča. Na policama možete naći kuhar iz 1944. godine,  u kojem je detaljno objašnjeno kako se ova baklava kao i druga slatka prave. Tiho na zvučnicima možete čuti sevdalinku, i uz razgovor s personalom saznati sve što vas interesuje o ovom i drugim sarajevskim desertima.

Nema puno ljudi u Sarajevu i šire koji mogu napraviti džandar baklavu onakvom kakva se pravila prije par stotina godina, a jedino kao takva predstavlja genetski materijal ovog grada. I nije samo ukus koji ovaj desert donosi, nije samo ni umijeće pravljenja ove baklave koje graniči s umjetnošću, nego volja i snaga da se jedan takav suvenir davnih dana predstavi i popularizira u svom izvornom obliku, to je ono što izdvaja Baklava dućan od ostalih i čini vrijednim svake preporuke.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X