Za vas istražujemo: Uskrs – običaji pripremanja hrane – Sarajevo Food Dictionary

Za vas istražujemo: Uskrs – običaji pripremanja hrane

Uskrs, iako se slavi u nedjelju, povezuje četiri dana, i prati zadnje dane Isusovog života na zemlji, prije uskrsnuća. Veliki četvrtak je dan kada je Isus imao posljednju večeru sa svojim apostolima. Dan poslije, na Veliki petak, Isus biva razapet na krst i na taj dan se ne služiti sveta misa. Velika subota je dan tišine i molitve, te ovaj dan predstavlja spomen na Kristov počinak u grobu.

Tokom ovog dana počinju pripreme hrane za nedjeljni doručak i ručak, tj za blagdan Uskrsa.

Uskrs je najveći katolički praznik, jer označava novo rođenje. Uskrs uvijek pada u nedjelju. To je blagdan koji predstavlja simbolično ulazak u proljeće. To se osjeti u svakom aspektu ovog praznika, pa tako i kroz odabir namirnica za pripremanje prazničnih jela. Obojena jaja, koja su glavni simbol Uskrsa, simbolišu plodnost i novi život, te tako svake godine Uskrs najavljuje početak godišnjeg doba u kojem se sve ponovo rađa – proljeće.

Uskrs je prepoznatljiv po obojenim jajima. Jaja se tradicionalno boje na Veliki petak. Simbolično svaka kuća je imala pune košare obojenih jaja. Ukućani, njihovi gosti, najviše djeca, radovali su se ako bi njihovo jaje ostalo čitavo nakon takmičenja u tucanju s jajima.

Jaja su se nekada bojala samo prirodnim bojama i to koristeći cveklu, ljusku crvenog luka ili peršun. Nekad su se na jaja voskom i pisaljkom radili razni ukrasi sa elementima iz narodne baštine, dok su djevojke su pisale ljubavne poruke i slale svojim simpatijama. Danas u trgovinama se mogu naći boje i sličice za jaja, ali što je dobra vijest jeste da se u Sarajevu i okolini Sarajeva može dobiti jaje obojeno tradicionalno, sa interesantnim ukrasima koje predstavljaju tradiciju.

Na Veliku subotu, počinju pripreme za nedjeljni doručak, a na nedjeljno jutro se ta pripremljena hrana nosi u crkvu na blagoslov. Uglavnom se nose kuhana jaja, šunka, sir i slatki kugluf. U količini se ne treba pretjerivati jer se posvećena hrana ne bi trebala bacati. Doručak može upotpuniti salata od rotkvice, mladi luk, zelene mlade salate, i svega onoga što podsjeća na rađanje proljeća. Šparoge su vrlo dobro došle, samim tim što je proljeće njihovo vrijeme, te iskombinirane s jajima, cherry paradajzom, kozijim sirom u frittata-u predstavljaju zasigurno doručak pobjednika.

Hrana za nedeljni ručak se priprema već od Velikog petka. Postoji par namirnica koje ulaze u Uskrsni ručak. Tradicionalno, to je na prvom mjestu pećenje od mlade janjetine i mladih krompira. Također i mlada salata i mladi luk i rotkvice.

Služi se i šunka koja se umota u obično ili lisnato tijesto i zapeče. Blagi okus šunke, s hrskavom koricom od tijesta je prava delikatesa.

Naravno tu je i francuska salata. Nema posebnog recepta koji treba slijediti, bitno je da ima što više boja i ukusa.

Običaji od zemlje do zemlje imaju sličnosti i razlike. Tako recimo u Francuskoj se na Uskrs, poslije tradicionalne mise i potrage za skrivenim jajima po bašti, porodica se okuplja oko pečenog janjeta na trpezi, a za sutradan je obično predviđen porodični izlet, dok se na jugozapadu Francuske na Uskršnji ponedjeljak pravi džinovski omlet.

Naravno slatki dio praznika je obavezan, ali on se razlikuje od podneblja do podneblja. Kod nas se uglavnom rade sitni kolači o oraha, mrkve, čokolade, jabuka. Oblici su različiti i to od štanglica do kuglica. Rade se štrudle od oraha i maka, germtajg.

Rusi se slade kuličom, kolačem od kiselog tijesta s rumom i šafranom, i cheesecake koji se tradicionalno zove paška i u obliku je piramide. Španci prave zlatnožuti kolač, koji se zove mona, nekad se pravi s jajima koja se redaju po površini prije pečenja. U Italiji isti ovaj kolač se zove Kolomba. U Dalmaciji se služi sirnica, koja nije cheesecake niti ima sira u sebi, nego je vazdušasti kolač koji najviše podsjeća na talijanski panettone.

Koliko god je različitih običaja u pitanju, opet se sve svodi, na osjećaj topline i zajedništva koje svaki vjerski praznik treba da budi u ljudima i podsjeti na pravi raspored ljudskih vrijednosti u našim životima.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X