Za vas istražujemo: Vaskrs– običaji pripremanja hrane – Sarajevo Food Dictionary

Za vas istražujemo: Vaskrs– običaji pripremanja hrane

U ovoj sedmici, u nedjelju, pravoslavci slave Vakrs.

Uskrs i Vaskrs slave isti događaj po religijskim vjerovanjima, samo kako pravoslavci prate julijanski kalendar, Vaskrs pada na drugi datum za razliku od Uskrsa, gdje katolici određuju datum prema gregorijanskom kalendaru. Nekad naravno znaju pasti na isti datum.

Najprepoznatljiviji običaj ovog praznika, kao i Uskrsa, jeste darivanje farbanih jaja. Jaje je simbol novog života, rađanja i obnavljanja prirode, i predstavlja veliku radost za one koji daju jaja, tako i za one koji primaju. Prvo ofarbano jaje se zove čuvarkuća, i stavlja se sa strane i čuva do idućeg Vaskrsa.

Nedelji, na koju uvijek pada praznik, prethodi najduži post kod pravoslavaca. Vaskršnji post traje sedam sedmica. Tokom posta je zabranjeno jesti hranu koja je životinjskog porijekla. Tako da ćete često čuti riječ posno, što ljudi u većini slučajeva misle da je riječ o hrani sa malo kalorija, ustvari u pitanju je hrana bez sastojaka životinjskog porijekla.

Na Vaskrs cijela porodica odlazi u crkvu, te nakon službe se pozdravljaju sa “Hristos vaskrse!” i “Vaistinu vaskrse!”, te se po povratku kući ukućani omrse jajima.

Kao i za Uskrs, na ovaj dan se tradicionalno ‘tuca’ s jajima, i kada dođe gost, prvo se nudi ofarbanim jajima pa s ostalim jelom i pićem. I pažljivo se biraju ofarbana jaja, jer se kasnije vodi računa o ‘pobjedniku’.

U nekim područjima se mijesi pogača, koja se plete u pletenice, i u njih se stavljaju jaja. Za djecu se znaju sakrivati jaja ili slatkiši po dvorištima, te tako se najmlađi zabavljaju tako što nakon vaskrsnog doručka kreću u potragu.

Za predjelo se služi ruska ili urnebes salata, koja je mješavina punomasnog sira, ajvara bijelog luka, crvene ljute ili slatke paprike.

Kako i Vaskrs, kao i Uskrs, simbolizira ponovno rođenje i rađanje proljeća, na prazničnoj trpezi se nalaze salate od mladog povrća kao što je šopska salata, paprike u bijelom luku ili salata od mladog kupusa. Takođe iako simbolizira proljeće, za Vaskrs se troši i ono što je ostalo od zimnice, tako da na stolu jako često se nalazi i sarma od kiselog kupusa ili ajvar. I naravno centralni dio stola je obično rezervisan za pečenje od mlade janjetine. Pečenje od svinjetine ili neke druge životinje se nerijetko nalazi na stolu, uz prigodne priloge kao što je mladi krompir ili neko drugo povrće.

Običaji se razlikuju od područja do područja. Negdje se za vaskršnji ručak služi natur ili karađorđeva šnicla, ili piletina u sosu. Jelovnik nije određen striktno.

Najvažniji segment ovog praznika kao i ostalih jeste da se porodica okupi. Današnje vrijeme udaljava čovjeka od onoga što mu je najbitnije, a šta može više zbližiti i pomiriti ljude nego jedan veliki razlog da se svi okupe oko stola punog raznih jela i zabave.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X