Za vas istražujemo: U modi je… dobra hrana! – Sarajevo Food Dictionary

Za vas istražujemo: U modi je… dobra hrana!

Kada stranca upitate šta želi jesti u Sarajevu (ili šta je već pojeo) prvi izbor je u većini slučajeva-ćevap. Ili pita.  Iako je kulinarska scena u Sarajevu poprilično zaživjela u posljednjih par godina, najsigurniji izbori su još uvijek turska kuhinja-makar oni dijelovi koje smo prisvojili, te tradicionalna bosanska jela koja uglavnom podrazumijevaju fuzionisanje jednostavnih sastojaka, što na koncu rezultira jakim i specifičnim okusima.
No, ono što čini raznoliku gastro ponudu jednog grada, pa i države, jeste prihvatanje i prisvajanje različitih kulinarskih umijeća i hrane iz raznih područja, te eksperimentisanje sa istim. Raznolikost je upravo taj trend koji se ne mijenja godinama, i koji je key ingredient za dobro-dobru hranu, narod, grad i dušu.

Trendovi 2019 godine uglavnom se baziraju na prihvatanju veganske kuhinje, što se u Sarajevu polako, ali sigurno, razvija i dobija svoje mjesto u samom vrhu kulinarske scene. Raja odlično prihvata i sa zadovoljstvom degustira kojekakva veganska i vegetarijanska jela kojima je poenta, zapravo, poigravanje različitim okusima. Tekuća godina je svijetu donijela i eksponiranost filipinske kuhinje-riblji i pileći curry,  adobo (piletina/svinjetina pirjana u bijelom luku, sirćetu, ulju i sojinom sosu), pochero (govedina i banane u paradajz sosu), tek su neka od jela karakterističnih imena, ali i okusa, koja svijet tek prihvata. U Evropi, pa tako i u Sarajevu, filipinska kuhinja još uvijek nije doživjela procvat, vjerovatno zbog spajanja čudnih i naizgled nespojivih sastojaka. Kuhinja koja je zaintrigirala svijet jeste ona iz Šri Lanke čiji glavni sastojci podrazumijevaju rižu, kokos i začine. Generalno, jela nisu teška za napraviti, iako bi, sudeći po nazivima jela, pomislili baš suprotno. Kiribath (riža kuhana u zasoljenom kokosovom mlijeku), mie goreng (začinjene nudle) mogli bi postati i dio naše sarajevske gastro ponude, kako većina domaćina, ali i turista, podržava različitosti i jake okuse. Fermentirana hrana i piće-topla dobrodošlica bakterijama, ali onim dobrim, prijateljski nastrojenim. S obzirom na zdravstvenu korist fermentirane hrane, ali i odličan okus (kimchi!), sarajevska food scena bi se mogla pozabaviti i ovim trendom. Market halls je vjerovatno najinteresantniji trend ove godine, a zasluge pripadaju Britancima. Naime, mjesta koja su napuštena, neuređena, jednostavno-nevoljena, transformišu u mjesto danonoćnog druženja i degustacije hrane i pića po poprilično niskim cijenama karakterističnim za street food. Također, takva mjesta uključuju i gradske tržnice, koje zažive postavši domaćinima ovakvih zanimljivih dešavanja. Istovremeno, dosta restorana i fast foodova dobije odličnu promociju. Za sada, u Sarajevu je ekipa The Brew Co. organizovala nekoliko sličnih evenata (tržnice Markale, Grbavica) što je imalo odličan odaziv i pozitivne reakcije. Sarajevo Streeat food festival funkcioniše na sličnom principu, s tim da se mjesto predstavljanja hrane ne uklapa u potpunosti u ovaj sjajni britanski trend. Kako Sarajevo obiluje mjestima koja su impozantna veličinom, arhitekturom i nekim starim pričama, upravo bi se mogle ispisati neke nove priče, druženja ispunjena odličnim mirisima i okusima.

Svjetska kulinarska scena je uistinu puna neočekivanih i sjajnih trendova koji su, ipak, realni i mogući. Sarajevo je grad koji turisti vole, poštuju i  pružaju mu sjajnu finansijsku i prijateljsku podršku. Zašto im se ne bismo odužili usvajanjem novih gastro delicija, novih različitih okusa na koje oni neće ostati ravnodušni?


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X