Blind food tasting-uspavljivanje jednog čula, a buđenje svih ostalih? – Sarajevo Food Dictionary

Blind food tasting-uspavljivanje jednog čula, a buđenje svih ostalih?

Vidjeti, osjetiti dodir, mirisati, čuti i okusiti-svako od pet čula donosi mali dio sreće našim životima. Upravo zato se gubitak jednog od tih čula čini strašnim i skoro nezamislivim.  Ali,  kako je zapravo od zasigurno tragičnog događaja kulinarski svijet napravio trend?

Blind food tasting jedan je od najinteresantnijih pojava u kulinarskom svijetu. Suština istoga jeste „uspavati“ jedno čulo-vid, te tim postupkom intenzivirati sva ostala, što bi, na koncu, rezultiralo boljim razumijevanjem onoga što jedemo. Ljudi su vizuelni tipovi, te sam izgled ima jak utjecaj na ukupan doživljaj određenog jela. Navest ćemo primjer poznatog restorana u Dubaiu, koji je organizvao noć blind food tastinga. Gosti koji su odlučili prepustiti se izazovu kažu da im je ovo iskustvo uistinu bilo značajno, te da su bili zapanjeni načinom kojim su doživjeli određena jela. Nemogućnost gledanja hrane utjecala je na njen okus, miris i  generalno-percepciju iste. Nakon degustacije im je pokazana hrana, a mnogi su ostali iznenađeni, kazavši da, na osnovu okusa kojeg su osjetili, nikad ne bi pogodili o kojoj se hrani radi iako su istu probali više puta.

Princip je jednostavan: Kada izgubite jedno čulo, naglo ili ne, privremeno ili trajno, bivate prinuđeni osloniti se na druga, preostala čula, što bi vam zapravo omogućilo normalan život i funkcionisanje. Naučno je dokazano da slijepe ili slabovidne osobe uistinu percipiraju svijet na drugačiji način, te da imaju dosta istančaniji okus što se tiče, recimo, hrane. Receptori čula postanu osjetljiviji i upravo zbog toga dolazi do jačih i izraženijih reakcija, toliko jakih da možete osjetiti i najskrivenije sastojke i začine jela. Zanimljivo-mnogi smatraju da bi blind food tasting mogao biti od pomoći u uštedi novca: umjesto kupovine proizvoda na osnovu ambalaža i marketinga (a koji nerijetko koštaju više), kupovali bismo isključivo na osnovu toga šta se sviđa našim okusnim pupoljcima. 

Blind food tasting je odavno poznat trend, koji su chefovi diljem svijeta prigrlili, jer-zašto se u klasične noći pune divnih okusa, mirisa i hrane ne bi unijelo malo zabave? Upravo tako razmišlja i  Sarajevo Food Dictionary tim, koji već uveliko priprema blind food tasting event, za koji smo sigurni da će biti najekstravagantniji i najzanimljiviji događaj do sada. Ukoliko volite eksperimentisati sa hranom i ne bojite se poigravanja sa vlastitim čulima-ne propustite druženje s nama!


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X