Bizarna hrana u svijetu – Sarajevo Food Dictionary

Bizarna hrana u svijetu

Kada bi vas pitali da degustirate specijalitete koji uključuju insekte, fermentisano meso ajkule ili, pak, larve-da li biste pristali? Upravo su to neka od najbizarnijih jela na svijetu, a smatraju se izuzetnim delicijama, te u određenim dijelovima svijeta predstavljaju svakodnevne obroke. Ukoliko imate jak želudac i radoznali ste-upoznajte se sa zanimljivom i bizarnom hranom svijeta!

Larve crvene palmine pipe-Poznate su kao delikates u jugoistočnim područjima Azije, tropskim područjima Afrike i nekim dijelovima Sjeverne i Južne Amerike. Obiluju omega-6 i omega-3 masnim kiselinama, te ih smatraju zamjenom za ribu. Mogu se jesti pržene ili žive-izbor je u potpunosti na vama.

 

2. Tarantule-Ako imate arahnofobiju, vjerujemo da ste se sada naježili od glave do pete. Zamislite-Kambodžani zapravo uživaju u okusu ove ozloglašene vrste paukova. Prže ih u dubokom ulju, a potom ih spremaju sa smjesom začina: šećerom, solju, čilijem i bijelim lukom.

 

 

 

 

 

Hákarl-Kako je meso grenlandske ajkule otrovno kada je svježe, Islanđani ga fermentiraju, a zatim suše još nekoliko mjeseci. Nerijetko turisti, koji se odvaže probati ovo neuobičajeno jelo, završe povraćajući… Ili sa užasnom mučninom.

 

 

 

Qarta-stanovnici Kazahstana i Kirgistana apsolutno ne bacaju niti jedan dio konja. Jedno od najpoznatijih jela jeste qarta, odnosno-kuhani i prženi konjski rektum. Služe ga bez sosova i začina, a samo spremanje jela je zahtjevan proces, u cilju uklanjanja nečistoća koje bi uzrokovale čudan okus finalnog jela.

 

 

Balut-U suštini-riječ je o tvrdo kuhanom ptičijem jajetu-uglavnom pačijem. Ovo jelo je popularno među Filipincima i Vijetnamcima. Pošto se u većini slučajeva mogu jasno razaznati dijelovi fetusa-turisti izbjegavaju probati balut.

 

 

 

 

Sladoled s okusom goveđeg jezika-Japanci su zaista inovativan narod na svim poljima, pa tako i u gastro sferi-sladoled s okusom goveđeg jezika svojevremeno je bio pravi hit među lokalcima. U sladoledu se mogu naći i komadići kuhanog goveđeg jezika. Osim toga, u Japanu možete naći i sladoled od currya, sira, hobotnice…

 

 

Durian-Mještani diljem Singapura i Malezije uživaju u ovom voću, što bi se nekom strancu činilo nemogućim zbog oštrog smrada. Neki su hoteli čak i zabranili unošenje ovog voća, a u singapurskom metrou ga je zabranjeno jesti. Jedna od najinteresantnijih komparacija koje govore o okusu ovog voća jeste da „smrdi kao čarape koje neprestano nosite nekoliko dana uzastopno“.

 

 

Haggis-spoj ovčijeg srca, jetre i pluća možete probati u Škotskoj. Na okus ćete se teško navići, ali-ako ste hrabri i ne smeta vam dominatnost mesa jetre-go for it!

Smrdljivi tofu-ova je delicija najpoznatija u jugoistočnoj Aziji. Tofu se stavlja u miks fermentiranog mlijeka, mesa, biljki i morskih plodova, te se fermentira nekoliko mjeseci, a u tom je periodu nerijetka pojava crva. Andrew Zimmern, kulinarski ekspert koji je u svojoj emisiji „Bizarre Foods“ probao različita bizarna jela, pred ovim je izazovom pokleknuo.

 

 

Casu marzu-Ovčiji je sir koji potiče iz Sardinije. Poseban je po tome što u njemu „žive“ insekti. Nastaje tako što se pecorino sir ostavlja vani, te postaje utočište jajima muhe Piophila casei. Ukoliko već odrasli insekti, koji su prošli sve stadije razvitka, u ovom siru umru, on nije više jestiv, tako da se po pravilu služi zajedno sa živim crvima. Jedna od opasnih parazitskih oboljenja do kojih degustacija ovog sira može dovesti jeste mijaza. Unatoč tome, stanovnici Sardinije ga smatraju afrodizijakom.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X