Šta se najčešće jede i sprema u Sarajevu? – Sarajevo Food Dictionary

Šta se najčešće jede i sprema u Sarajevu?

O ukusima se ne raspravlja-jedna je od najtačnijih fraza, koja zadire u skoro sve sfere života. A šta kada je riječ o hrani? Postoje li jela koja vole apsolutno svi (dobro-sa nekolicinom izuzetaka) i koja su dosta česta na obiteljskoj trpezi? Šta su rekli studenti, gurmani, domaćice i ostala raja-saznajte u nastavku!

Studenti su na pitanje gdje najčešće jedu u Sarajevu kazali-u fast food restoranima, ali i kafićima koji na meniju imaju i određenu hranu-sendviče, tost, kroasane, kolače). Nisu izbirljivi, ali vole biti u korak s trendovima, posjetiti novootvorena mjesta u gradu, ukrasiti Instagram kojom novom sličicom i provjeriti šta se to dobro jede.

Ljubazni i susretljivi prolaznici drugih dobnih skupina (29-35) rekli su da preferiraju mirniji ambijent, dobru hranu, vino i muziku. Većinski su odgovorili da naručuju piletinu sa raznim sosovima ili u formi pileće salate, a nisu zaostajali ni odgovori koji su uključivali tjesteninu, bifteke, ribu, morske plodove i jela iz tradicionalne bosanske kuhinje. Veganska i vegetarijanska jela su postala popularna u brojnim sarajevskim restoranima, pa su nerijetko veggie i quinoa burgeri, vegetarijanske tortilje, veganski boršč i falafel redovne dnevne narudžbe. Naši „ispitanici“ su se složili da dobra hrana i dobro društvo čine recept za savršen izlazak, ali i da su jako sretni kada na meniju nekog restorana vide nova jela iz meksičke, tajlandske i indijske kuhinje.  

Što se tiče spremanja domaćeg obroka, opet se najčešće spominjalo pileće meso, sa raznim povrćem, a za piletinu u marinadi od senfa smo dobili čak i recept! Povrće se kupuje na sarajevskim tržnicama: domaćice vole poraniti ujutro i kupiti svježi kupus, krastavice, luk i paradajz, a usput se kupi i nešto voća, pa čak i džemova, bestilja, ajvara i drugih sezonskih poznatih pripravaka. Spomenule su i begovu čorbu, tarhanu, đuveč, paprikaš, pastmrku i neizbježni pasulj/grah (koji se zna služiti i po dva dana; priča se da je, kada „prenoći“, najukusniji). Zdravlje na usta ulazi-rekla je jedna teta držeći u ruci kesu sa tek kupljenim namirnicama.

Lokalci vole i rižu i krompir kao prilog jelima od mesa, a jedna simpatična porodica je spomenula i dosta zaboravljenu slasticu od riže-sutlijaš koji, kako su rekli, vole jesti sa vanilijom i kokosom. Pizzu posebno voli najmlađa i najslađa raja, ali na njihovoj listi najdražih jela ne zaostaju ni čokoladne torte i sladoledi, kojima ih obavezno roditelji počaste na porodičnom ručku.

Pita, sarma, sogan dolma i ćevapi su bili odgovori grupice tek pristiglih turista koje smo sreli na Čaršiji, a koji su željno iščekivali da probaju ukusna bosanska jela, prije šetanja, fotografisanja i istraživanja Sarajeva. Sve je lakše kad je stomak pun! 

Iako jedni vole piletinu, drugi pite i ćevape, a neki, pak, biraju zdrave varijante obroka i uživaju u laganim salatama, integralnoj tjestenini i riži, jedno je sigurno-svi volimo, cijenimo i želimo dobru hranu! Jedan od najvećih hedonističkih užitaka su upravo kuhanje i degustiranje hrane, tako da-trk po namirnice i uživajte u procesu pravljenja najdražeg jela, ili jednostavno-otiđite u najdraži restoran i nagradite svoja čula ukusnim jelima!


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X