SFD istražuje za vas – Gdje pojesti najbolju pizzu Sarajevu? – Sarajevo Food Dictionary

SFD istražuje za vas – Gdje pojesti najbolju pizzu Sarajevu?

Pizza.

Dovoljno je pominjanje ove riječi da vam krene voda na usta. Svi već znamo da je ovo jelo talijanskih korijena, ustvari kad bi ga uprostili, radi se o tanko izvaljanom tijestu, s nadjevom od paradajz sosa, Mozzarella-e i origana. To je ona najjednostavnija, naravno nadjev može da ide i u tu krajnost da na pizzi pored suhog mesa, kuhanog jajeta ili sardina, dobijete i ananas.

U Sarajevu su pizze manje više slične sa sastojcima, što diže konkurenciju na viši nivo. Od svih kandidata za najbolju pizzu, svi su je pekli u krušnoj peći. Tu se moramo složiti! Krušna peć daje šmek, i dovoljno veliku temperaturu da ‘šokira’ pizzu, i napravi od nje delikatesu.

Nakon dugog razmišljanja i diskutovanja koje bi trebale da da uđu u sami vrh, došli smo do definicije odlične pizze:

Tijesto treba da je lagano, pelat svjež, sir treba da se kremasto otapa na pizzi, a ne bude gumenast ili u grudvicama. Tradiciju treba respektovati, ali ujedno se potruditi da se poboljša proizvod. 

Krenimo redom:

Pizza iz Pekara Kovači kod Mahira

Prvu ćemo spomenuti pizzu u Pekari Kovači kod Mahira. Da, to jelo je možda nešto najneobičnije na tržistu sarajevske pizze, i ne baš prijatno oku na prvu, ali da li je ikad nečije lice ostalo neozareno nakon gledanja u onu beskrajno sočnu ‘zakajmačenu’ pizzu kod Mahira (?). Tijesto je hrskavo izvana, a i dalje postojano iznutra, odlično je što postoji jedna veličina pizza-e, i neobično je to da iz nekog razloga o kojem se god broju ljudi radi svi se uspiju najesti. Suho meso je netipičan sastojak, ali ne odudara jer je tu kajmak koji istopljen ublažava slanoću suhog mesa.

Idemo dalje, iako je na prvom mjestu riblji restoran, Boccone ima već pomenutu krušnu peć, u kojoj svoje pizze i sendviče peče na drva. To daje nezapamćenu aromu i hrskavost. Omjer veličine porcije i cijene je odlična. Savršenstvo je dosegnuto jednostavnošću – pizza s paradajzom, Mozzarellom i rukolom. Fantastico!

Pizza u Vapiano-u

Slijedeći je talijanski lanac restorana, u kojem vas sve podsjeća da usporite – Va piano! Poštujući princip ovdje se dolazi na pizzu kad se ima više vremena, jer se ista malo duže čeka. Ali nek se čeka! Posebna se pažnja obraća na svježinu namirnica – tijesto se pravi svaki dan, i tu je mnoštvo sastojaka koje možete sastaviti na svoju pizzu. Pored klasika kao što su Mozzarella, četiri sira, fungi te capresse, imate cijelu paletu pizzaa s mesom (goveđa ljuta kobasica, piletina sa bbq sosom, purećom šunkom…).

Pizza u Spazzio-u

Spazio je nedavno odlučio ponuditi sarajevskoj publici nešto novo. Specifično kod ovog restorana jeste što nude pravu buffalo Mozzarellu na svojoj pizzi, čak možda jedini u gradu. Posebno je i to četiri vrste brašna koje se kombinuju da naprave pizza tijesto, koje onda uz korištenje prirodnog kvasca se ostavlja da nadođe 48 sati. Ova pizza je na samom vrhu našeg ocjenjivanja, jer taj okus koji oni nude je težak za postići – jednostavno se osjeća iskustvo i talijanska tradicija, naša dva omiljena izgovora da jedemo ovu kraljicu ugljikohidrata.

Pizza u BarSa

I najbolja pizza po našoj procjeni, sljedeći našu dobitnu formulu je napravljena u BarSa-i. Jedan je sastojak donio pobjedu ovom mjestu, a to je buratta. Uzmite najbolju Mozzarellu koju ste ikada probali – burrata je bolja! Radi se o mekšem siru od Mozzarelle, ako je to ikako moguće (a jeste!). Unutrašnjost burrate je punjena gustim vrhnjem koje je konzistentno u jezgri čije zidove čini Mozzarella. Zvuči kao san! Kroz burrattu na tijestu koje je hrskavo i light, Barsa zaista uspijeva predstavlja najbolju pizzu Sarajeva. Ono gdje još dodatno dobivaju poene jeste što se igraju sa sastojcima, tako da nekad možete pored svih klasika naići i na pizza-u s pistacijama, i onda cijelu priču zaokružiti s čašom vina iz vinske karte koja će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Nama je sve ovo dovoljno za prvo mjesto.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X