Voće u službi ljepote – AHA kiseline – Sarajevo Food Dictionary

Voće u službi ljepote – AHA kiseline

O koristima voća se zaista ne može dovoljno pisati: Osim što sadrži potrebne vitamine i minerale, koji su krucijalni za ispravno funkcionisanje imunološkog sistema, ono pomaže i u njegovanju kože, najvećim ljudskim organom koji zahtijeva posebnu brigu.

Beauty svijet je, već duže vrijeme, lud za tretmanima koji uključuju voćne-alfa-hidroksilne kiseline. Mnogi naučni radovi su bazirani upravo na djelovanju ovih kiselina na kožu, a rezultati su, u većini, bili zapanjujući: voćne kiseline pomažu u tretiranju akni, melazmi, keratoze, te oštećenja izazvanih ultravioletnim zrakama.

Alfa-hidroksilne kiseline su, dakle, voćne kiseline, koje su postale sastavni dio hemijskih pilinga, s obzirom na to da su hidrosolubilne (rastvorljive u vodi), te lako penetriraju u kožu (0,6 mm). Glavna uloga AHA kiselina jeste ukloniti odumrle ćelije kože, te potaknuti regeneraciju, sintezu kolagena, te ukloniti hiperpigmentacijske mrlje. Stepen učinkovitosti AHA kiselina ovisi o sastavu, koncentraciji, pH vrijednosti, kao i stepenu oštećenja kože. Rezultati korištenja AHA kiselina primijete se otprilike nakon šest sedmica, a uključuju prvenstveno smanjenje vidljivih nazolabijalnih linija, redukciju hiperpigmentacije i smanjenje proširenih pora. 

Najpopularnija AHA kiselina je glikolna, koja se nalazi u šećernoj trsci i ananasu. Osim nje, prisutne su i laktatna/mliječna (kiselo mlijeko) citratna (citrusno voće), malatna (jabuke, kiselo voće) i druge. Glikolna kiselina je odlična i za uklanjanje mitesera, pored uklanjanja mrtvih ćelija kože. Ako se tretiraju duboka oštećenja kože posredovana UV zrakama, prvi korak je korištenje glikolne kiseline, a zatim slijedi primjena trihloracetatne (TCA) kiseline. Glikolnom kiselinom se liječi i aktinična keratoza, početni oblik planocelularnog karcinoma kože. Laktatna kiselina je odlična kao piling za suhu kožu pošto je hidrira, omekšava, i ne  koristi se za dubinske pilinge pošto ne penetrira duboko u kožu zbog veličine molekula. Koristi se i za redukovanje površinskih ožiljaka od akni i bubuljica.

Pilinge i dermatološke tretmane koji uključuju AHA kiseline moraju izvoditi osobe koje imaju dosta iskustva i teorijskog znanja, pošto voćne kiseline u prevelikim koncentracijama mogu izazvati epidermiolizu i hipersenzitivnost kože. Za pilinge, odnosno eksfoliacije, koje se vrše profesionalno u dermatološkim ordinacijama ili specijaliziranim salonima, koriste  se kiseline čija je pH vrijednost 2-8, s koncentracijama 4-50%, ovisno o dermatološkom stanju koje se tretira, a kozmetika (kreme, losioni, tonici i drugo) dostupna širim masama za svakodnevno korištenje uključuje AHA kiseline pH vrijednosti 3, 4-3,8, s koncentracijom 4-20%.
Proizvode na bazi voćnih kiselina nije preporučljivo nanositi na kožu koja je pod nekim upalnim procesom, direktno poslije tretmana kao što je dermoabrazija, na rane, čireve, i na okoloočno područje, pošto je na tom području koža specifično tanka i osjetljiva.

 

 

 

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X