Nazanimljiviji veganski proizvodi u 2019 godini! – Sarajevo Food Dictionary

Nazanimljiviji veganski proizvodi u 2019 godini!

Broj vegana u Velikoj Britaniji se drastično povećao u posljednjih par godina i prema posljednjoj sprovedenoj studiji iznosi čak 3.5 miliona. Ishrana koja se bazira isključivo na biljkama i biljnim prerađevinama doživjela je svoj vrhunac. Mnogi trgovački lanci, velike firme i kompanije, primijetile su koliko se svijest o zdravoj ishrani i zdravlju poboljšala, te su počeli lansirati proizvode čiji je cilj privući korisnike-vegane.

Ranije ove godine, veganske kobasice, u vlasništvu kompanije Greggs, privukle su brojne medije, dok je McDonalds, sa svojim vegan-friendly Happy Mealom, također dospio na cover stories različitih portala i časopisa.

„Bilo šta što pruža veći izbor ljudima čija je ishrana veganska, pozitivan je korak i pokazuje da, čak i mainstream kompanije kao što su McDonalds i Greggs, prihvataju i podržavaju veganstvo kao sve češći lifestyle“ rekla je za Independent Dominika Piasecka, glasnogovornica The Vegan Society.

U nastavku ćemo spomenuti neke od proizvoda koji su privukli najveću pažnju:

  1. Ben & Jerry’s sladoled bez laktoze i mliječnih dodataka

Ben & Jerry’s u svoju su bogatu ponudu dodali i sladoled bez laktoze i mliječnih dodataka, a uključuje Fairtrade veganski sladoled, karamele, komade cookiesa i čokoladne mrvice. Inače, Benn & Jerry’s paze na vegane još od 2017.godine  i među prvima su koji su proizveli sladolede bez mliječnih i laktoznih sastojaka.

 

 

  1. McDonald’s vegan-friendly Happy Meal

McDonald’s je lansirao vegetarijanski/veganski Happy Meal koji uključuje hranu bez  laktoze i sa veganskim sastojcima. Tijesto za tortilje koje sadrži mlijeko smatra se vegetarian-friendly dijelom ovog tipa Happy Meala, dok drugi meni uključuje spicy veggie tortilju sa povrćem.

 

 

  1. Marks and Spencer Plant Kitchen

U januaru 2019.godine, Marks and Spencer predstavili su Plant Kitchen, kolekciju veganskih jela, grickalica i sastojaka koji su namijenjeni pobornicima veganske ishrane. Uključivali su oko 60 jela, među kojima su kokice od karfiola sa umakom, veganska Margheritta i drugi.

Sva je jela kreirala Claire Richardson, product developer u Marks and Spenceru, koja je i sama vegan.

 

 

 

 

  1. TGI Fridays „krvavi“ burger

Početkom tekuće godine, Amerika je dobila još jedan veganski proizvod-TGI Fridays krvavi burger. Pravi se od kokosovog ulja, gljiva, soka cvekle i biljnog proteina. Svoje specifično ime ovaj je burger dobio upravo zbog crvenog soka cvekle na kojem ekipa iz TGI Fridaysa apsolutno ne štedi.

 

 

 

  1. KFC veganski chicken burger zvani „Imposter“

Burger koji nosi ime „Varalica/Prevarant“ služi KFC diljem Velike Britanije. Victoria Robertson, ljubitelj povrća, koja je inače radila u KFC-u, izjavila je jednom prilikom kako nije pošteno što će mnogi vegani i vegetarijanci ostat uskraćeni za spektakularni okus KFC burgera. Upravo je to ponukalo upravu, ali i proizvođače KFC-a na ovakav inovativni korak, te su, ubrzo, proizveli burger koji će omogućiti veganima da iskuse pravi kvalitet KFC-a i uživaju u njemu do posljednje mrvice.

 

 

  1. Greggs veganske kobasice

Ovaj veganski proizvod je zaista izazvao snažne diskusije na Twitteru, među kojima je bilo dosta negodovanja. Veliki broj vegana iz Velike Britanije smatraju da je, prosto, ovaj proizvod bio suvišan i nepotreban za vegansku zajednicu. Ipak, od marta 2019., veganske kobasice su bile dostupne u preko 1950 Greggs prodavnica diljem države. Pravljene su isključivo na bazi biljnih ulja, a direktor Greggsa je, po svemu sudeći, zadovoljan prodajom ovih neuobičajenih kobasica. 1 za Greggs, 0 za twiteraše!

 

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X