Da, pastu možete (i trebate?) kuhati u hladnoj vodi… – Sarajevo Food Dictionary

Da, pastu možete (i trebate?) kuhati u hladnoj vodi…

Svi ćemo se složiti da je tjestenina jedan od najjednostavnijih priloga ili čak glavnih jela za pripremiti. Onako je dosta neutralnog okusa, te kašika putera malo soli već imate nešto sto je teško prestati jesti.

Takođe ćemo se složiti da iako jednostavna za pripremiti prekuhana i slijepljena tjestenina nije rijetkost.

Zajednički recept svake manje ili više iskusne osobe kada je spremanje paste u pitanju jeste da se uzme veliki lonac s dosta vode, koja se posoli, dovede do tačke vrenja i onda se unutra ubaci tjestenina.

Šta bi rekli ako vam ponudimo situaciju u kojoj bi odignorisali sva ova navedena pravila, te ubacili pastu u hladnu vodu, i tek onda počeli sa zagrijavanjem i laganim kuhanjem paste?!

U jednom tweet-u jedan dečko je objasnio kako je njegova djevojka stavila pastu u hladnu vodu. Mnogi su se trznuli na ovakav komentar ali se u odbranu ovoj djevojci javilo nekoliko profesionalnih kuhara.

Kenji Lopez Alt (Serious Eats) je objasnio da ukoliko se ne kuhate svježu pastu ili neku koja je sušena na poseban način metoda koju je djevojka u pomenutom tweet-u koristila je sasvim OK.

Alton Brown je udario još niže pa rekao da on svu svoju suhu tjesteninu kuha u hladnoj vodi.

Čak se pored ovih izjava koje potresaju svijet paste spominje i činjenica da je kuhati pastu u hladnoj vodi puno brže od ukupnog čekanja da voda provrije te onda da se skuha tjestenina.

Dodatno objašnjenje koje je Lopes naveo jeste i da kuhanje na ovaj način u manjoj količini vode dovodi do toga da pasta pusti veću količinu škroba koji se kasnije pretvara u ukusni sos.

Jedan od editora People’s magazinu je na svoj Instagram profilu ispratio recept koji je Lopez spomenuo i napravio jedan od talijanskih klasika – Cacio e pepe.

U teflonsku tavu je stavio špagete sa 6 čaša hladne vode, i pustio da se zagrijava. U manju tavu pored je stavio 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike putera i jednu kašiku bibera, te pustio da smjesa zavrije uz povremeno miješanje. Zatim je smjesu s masnoćom i začinima dodao u špagete iz kojih još nije isparila sva voda, te sve uljepšao s parmezanom i pecorinom.

Pogledajte video, i recite nam šta mislite.

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X