Koju su hranu jeli… pirati? – Sarajevo Food Dictionary

Koju su hranu jeli… pirati?

Rijetki su izuzeci koji nisu pogledali film The Pirates of the Carribean i koje uloga Johnny Deppa nije očarala, kako humorom, tako i savršenom glumom. Međutim, život pirata, pretpostavljate, nije bilo ni blizu prikazanog u pomenutom filmu: ustvari je bio kratak, pun nasilja i poprilično brutalan. Osim što su im životi bili teški i gorki, sudeći prema historijskim spisima-ni hrana nije bila ništa bolja.

Nedavna američka studija bazirala se na analizi izotopa azota i ugljika ekstrahiranih iz kostiju 80 britanskih mornara iz 18 vijeka. Rezultati su pokazali da su uglavnom jeli jednostavnu hranu: hljeb, meso, puter, sir, a pivo su pili u pozamašnim količinama. Također, mnogo su voljeli piti rum-tako da je čuvena rečenica iznerviranog Jack Sparrowa „Why is the rum gone?!“ s pravom bila u scenariju filma. Bartholomew Roberts-Black Barta, jednog od najuspješnijih pirata Zlatnog doba, istraživači su prepoznali na osnovu samo jednog traga:  jednostavne činjenice da je jedini, u cijeloj posadi, ali i bogatoj piratskoj historiji, pio čaj, umjesto alkohola. Hljeb se često znao kontaminirati larvama različitih insekata jer apsolutno nisu marili za higijenu i pravilno čuvanje namirnica.

Ekipa pirata Henry Morgana jela je dijelove kože (materijala), koje su komadali i pržili. Piratkinja Charlotte de Berry i njena ekipa okrenuli su se kanibalizmu, te na koncu pojeli dva roba i Charlotteinog supruga. 

Iznimno inteligentni pirat William Dampier, koji je bio uistinu strastven u vezi hrane, putovao je i bilježio svoja putovanja: uveo je termine kao što su barbecue (roštilj), soy sauce (sojin sos), tortilla i druge. Posmatrao je, opažao, opisivao i jeo meso flamingosa, Galapagos kornjača (koje je poredio sa piletinom), morskih lavova… Opisao je i način pravljenja preteče danas, svjetski poznatog, guacamole sosa. Ostavština piratskih jela i jedan od rijetkih podataka o izvornih jelima njihove ishrane jeste Salmagundi, jelo opisano kao salata, a sastojalo se od random sastojaka, uglavnom od mesa, ribe, povrća i voća.

Znali su na brodovima imati životinje: kokoške i krave. Kada bi postalo previše zahtijevno dijeliti životni prostor sa kravom i kokoškom, ubijali bi ih i uživali u mesu nekoliko dana. Jedan od delikatesa piratske gastro ponude bila je supa  od kostiju ubijenih životinja. Uživali su u ribljem mesu i jajima kornjača.

Što se tiče očuvanja hrane, „usoljavali“ su i sušili meso, te su se uglavnom odlučivali za kiselo povrće i voće.  Često su bolovali od neuhranjenosti i deficita kojekakvih vitamina, pošto bi se, zbog kratkog vijeka namirnica, dobro hranili tek par dana, te bi ostalih dana prosto-preživljali. Skorbut je bilo najrasprostranjenije i najčešće oboljenje, a nastaje usljed nedostatka vitamina C u prehrani, tada je bila smrtonosna i ogledala se u iritacijama i nastanku rana na koži, oboljenjima desni, gubitka zuba i slabosti kostiju.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X