Posao iz snova: degustirajte čokolade i zaradite! – Sarajevo Food Dictionary

Posao iz snova: degustirajte čokolade i zaradite!

Mondelēz International, kompanija koja proizvodi Cadbury, Oreo i druge slatkiše u Velikoj Britaniji, u potrazi je za ocjenjivačima okusa, prenosi Business Insider. Ovaj part-time posao zahtijeva sedam sati rada sedmično, što podrazumijeva testiranje i procjenjivanje novih okusa čokolade. Zvuči kao posao iz snova, zar ne?

Kako stoji u prošlogodišnjem oglasu na LinkedInu, ocjenjivači će morati znati razlikovati čokoladu i napitke od kakaa, te objektivno i iskreno kritikovati okuse. Moraju imati istančano čulo okusa i, naravno, izražajno osjetljive okusne pupoljke. Radno iskustvo apsolutno nije potrebno; samo neutaživa strast prema slatkišima, s naglaskom na čokoladu. Novi uposlenici će raditi sa 11 degustatora čokolade i voditeljom tima, te će razmjenjivati mišljenja i na taj način doprinijeti kompaniji; svoj će vokabular obogatiti frazama koje su specifične za procjenu čokoladnih produkata te će proći kroz posebnu obuku. Kompenzacija po satu iznosi preko 14 dolara po satu,  što je veće od minimalne plate u Velikoj Britaniji.

Neki od uslova za ovaj posao jesu, između ostalog, da novi uposlenici moraju biti u mogućnosti dolaziti u Wokingham, engleski grad koji je, otprilike, sat vremena udaljen od Londona. Također, ne bi trebali biti alergični na neke sastojke u hrani, niti imati intoleranciju na, recimo, laktozu i gluten. Moraju jasno znati diferencirati gorko od kiselog, te poluslatku i slatku čokoladu. Kandidati trebaju biti komunikativni, vedri, otvoreni za isprobavanje kojekakvih kombinacija, a moraju i tečno pričati engleski, s tim da je poželjan i drugi strani jezik, zbog interakcije sa degustatorima iz različitih zemalja.

Prilikom intervjua, aplikanti će proći blind tasting različitih vrsta čokolade i proizvoda od kakaa, te će biti rangirani prema osvojenim bodovima.

Ovo nije prvi put da Mondelēz zapošljava ljude da bi degustirali slatkiše njegove kompanije: U 2017 godini, na oglas za degustatora čokolade, prijavilo se preko 6.000 ljudi iz različitih krajeva svijeta. Konkurs za posao je, te godine, bio peti najviše propraćen i pregledan post na LinkedInu. Mondelēz će primati aplikacije za novu bajkovitu radnu poziciju do 8. marta 2020 godine.

Inače, Mondelēz International je multinacionalna kompanija čija je vrijednost procijenjena na 26 milijardi. Pored već spomenutih brendova, pod njihovim pokroviteljstvom su i Toblerone, Milka, Lacta, Trident, Dentyne, TUC i drugi svjetski poznati brendovi.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X