Šta nas to očekuje u 2020 godini? – Sarajevo Food Dictionary

Šta nas to očekuje u 2020 godini?

Svaka godina biva obilježena određenim trendom; jelom koje fascinira cijeli kulinarski svijet, čudnim pićem, ili pak sjajnim restoranom koji je prosto drugačiji od svih drugih. Prethodnu deceniju obilježila je popularnost avokada, kelja, karfiola, plant-based ishrane i veganstva, te trend molekularne gastronomije koji, koliko god ga otkrivali, ostaje misteriozan i nepresušni izvor inspiracija vrsnih chefova.

Nova decenija viri iza ćoška i da bismo vas pripremili za istu, donosimo vam neke od trendova koji će zasigurno obilježiti kako 2020 godinu, tako i sve naredne.

Organski uzgojena hrana

Prema riječima Hudson Riehle, podpredsjednice National Restaurant Association, te profesora kulinarskog menadžmenta na Michigan State University, Allana Sherwina, trend organske proizvodnje će se sve više popularizirati i cijeniti. Posljednjih godina se većina stanovništva zaista okrenula ka zdravijoj ishrani, alternativama i pokušavaju naći načine za duži i zdraviji život.

Open-concept kuhinje

Dosta svjetski poznatih restorana, s naglaskom na one u Americi, uveli su open-concept kuhinje, što gostima omogućava posmatranje samog procesa spremanja naručenih jela. Na ovaj način se, smatraju chefovi, stvara povjerenje između kuhara i gosta, a osim toga-povećava se i znatiželja o samom kulinarstvu.

Dječiji meniji će uključivati superhranu (quinoa i druge)

Zdrave navike je potrebno stvarati od djetinjstva, u čemu bi ogromna podrška mogli biti lokalni restorani u kojima uživaju roditelji i njihova djeca. Dječiji meniji će sadržavati kaše od zobi, chia sjemenki, voća, ali tu će se naći i quinoa, spirulina i druge namirnice ogromne nutritivne vrijednosti. 

Fermentisana pića i bezalkoholna pića

Piće zvano kombucha, što je zapravo fermentisani kvasac, bit će jedan od trendova naredne godine. Dugo se smatralo da ovo piće ima dobar uticaj na gastrointestinalni trakt. Bezalkoholna pića su u mnogim državama postala češći izbor od alkoholnih, što, opet, dovodimo u vezu sa povećanom sviješću o ishrani i namirnicama kojima oblikujemo vlastito zdravlje.

Korejsko piće od riže-makgeolli

Ovo piće je izazvalo veliki interes kod ljudi širom svijeta, te Sherwin, čija su specijalnost trendovi u pićima i jelima, predvidjela da će makgeolli doživjeti ogroman boom 2020 godine.

Zero-waste pokret

Iskorištavanje ostataka hrane i izbjegavanje bacanja iste, te korištenje eco-friendly alternativa što se tiče plastike, odličan je znak da mlađe generacije zaista imaju svijest i realnu sliku o čuvanju okoline. Ovaj je trend odličan jer će i restorani reducirati troškove, od čega će dobiti imati i sama priroda.

Biodinamična vina

Sherwin trenutno obučava tim studenata koji pokušavaju proizvesti biodinamično vino, što je zapravo jedan od brzorastućih trendova.

Vino, ili bilo koji proizvod napravljen biodinamičnom metodom, prolazi kroz određene procese sazrijevanja i pripravljanja koji ne uključuju pesticide i hemikalije. Grožđe se uzgaja u skladu sa mjesečevim mijenama, što vinu koje se pravi daje unikatnost i misterioznu notu.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X