Savjeti kako planski prebroditi radnu sedmicu kada je kuhanje u pitanju + recepti – Sarajevo Food Dictionary

Savjeti kako planski prebroditi radnu sedmicu kada je kuhanje u pitanju + recepti

Mora da ste primijetili da se u zadnje vrijeme velika pažnja posvećuje pripremanju obroka unaprijed. Mogli ste i lako zaključiti da uspješno pripremanje obroka unaprijed zahtjeva odlično planiranje i praksu.

Kroz ovaj tekst pokušaćemo predstavljajući par praktičnih savjeta da naglasimo na šta se treba obratiti pažnja kada je kuhanje zdravih obroka poslije napornog dana na poslu u pitanju.

Vrlo bitan savjet je – vaš špajz ili ostava mora biti dobro opremljena. To znači da imate uvijek tjesteninu i rižu, jaja i sir. Uložite u kvalitetnu konzerviranu ribu. Ovdje mislimo na sardine, tunu, losos, inćune… koje možete upotrijebiti na toplim brusketima, i imati vrhunsko predjelo.

Posjetite često pijacu. Uvijek se može naći vrijeme da se snabdjete s raznim povrćem i voćem. Kao jako zdravo, istaći ćemo korjenasto povrće – cvekla komorač, mrkva, batat, bijeli luk, tikva… Kada je ispečeno, korjenasto povrće se pretvara u nešto mekano i orašasto. Proces karamelizacije ove namirnice pretvara ispečeno povrće u savršenog kompanjona za svaku ideju koju smislite. Takođe možete izblendati ispečeno povrće i napraviti krem supu, te nutritivno podići dan na dosta visok nivo.

Da bi pomogli da naše prijedloge što bolje konkretizujete, evo idealnog načina za pripremiti tepsiju korjenastog povrća, koje možete koristiti cijelu radnu sedmicu. 

–              U šolju razmutite malo maslinovog ulja, soli, bibera i nekog od sušenog ili svježeg aromatičnog bilja (ruzmarin, kadulja, majčina dušica)
–              Rernu upalite na  200 stepeni
–              Tepsiju obložite s papirom za pečenje (želimo izbjeći što je više pranja suđa što je moguće)
–              Na papir stavite sve povrće što imate, nasječeno na približno iste komade. Ostavite prostora između svakog komada, u suprotnom će se povrće skuhati.
–              Povrće premažite s mješavinom ulja i začina, ali nemojte pretjerati.
–              I pecite povrće bez folije i poklopca dok ne bude mekano.

Ovako pripremljeno i ohlađeno povrće može stajati u kutiji u frižideru do 5 dana.

Skuhajte uvijek riže, ječma ili grahorica više nego što vam treba, pohranite u posudice u frižideru, te u kombinaciji s ispečenim povrćem imate odličan ručak kojem je potrebno samo vrijeme zagrijavanja da bude spremno na stolu.

Želite ručak s mesom… Napravite bolonjeze umak, koji možete jesti s rižom, tjesteninom, kuhanom krompirom, ili čak u sendviču (Sloppy Joe sendvič), takođe možete napraviti lazanje ili musaku. Svako ima svoj način pravljenja bolonjeze umaka, ali mi ćemo s vama podijeliti naš:

–              Stavite mljeveno meso (1/2 kg), koje će dok se bude termičko obrađivalo proći kroz par faza. Prvo je bitno da meso postane smeđe, zatim će ispustiti vodu, za koju je bitno da ispari, i kada voda ispari ,meso počinje da stvara okus ali vrlo lako može da zagori. Vaše je da miješate i prepoznate pravi trenutak da dodate… (vrijeme za novu stavku)
–               …2 mrkve i 2 crna luka koja se usitnili u blenderu, tako da i mljeveno meso koje postaje zrnasto od termičme obrade, bude slično mrkvi i luku koji obacite. Dobro promješajte i dopustite da se okusi prožmu do nekih 20tak minuta.

–              Nakon toga dodajte dvije konzerve pelata, i vodu koju ćete sipati u konzervu od pelata, te na taj način sperite ostatak sosa, koji je ostao u konzervi.
–              Sada dodajte soli, bibera, i začine koje smatrate da će oplemeniti okus.
–              I nek se krčka, dok ne ispari voda i sve postane jedan jako krasan umak. Potrebno vrijeme za kuhanje je oko sat.

Imate li vi nekih prijedloga kako uštediti vrijeme u pripremi radnim danima ručka?


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X