10 must-try jela na putovanjima! – Sarajevo Food Dictionary

10 must-try jela na putovanjima!

„Ko nije putovao, misli da je kuhinja njegove mame najbolja na svijetu!“ –kenijska poslovica

Jedna od najuzbudljivijih avantura na svakom putovanju zasigurno je ona gastronomska. Trenuci kada vaše nepce upoznajete sa hranom različitih zemalja dragocjeni su i na poseban način vam predstavljaju kulturu naroda i zemlje. Ako ste pravi gurman, u telefonu vam neće manjkati ni umjetničkih slika jela i primamljujućeg šarenila sa tanjira. U nastavku vam preporučujemo neke od posebnih delicija za naredna putovanja.

  1. Poké-Hawaii, USA

Izrezane kocke sirove žutoperajne tune (Ahi) kombinovane sa sojinim sosom, uljem susama, morskom solju, čilijem, lukom i limu morskom travom; jedno od najukusnijih kulinarskih kreacija na svijetu. Ukoliko ovu kreaciju kombinirate sa kuhanom rižom, dobit ćete puni ugođaj.

 

 

 

  1. Aguachido-Playa del Carmen, Mexico

U restoranu Aguachilles, za koji se opredjeljuje većina lokalaca, možete naći aguachido, škampe u marinadi od limuna sa clamatom i svježim povrćem. Svježe je i dosta jeftino, a okus je prosto neopisiv.

 

 

  1. ChuanchuanChengdu Hot Pot (Chengdu, China)

Ovo je jelo koje ljubitelji začinjene i ljute hrane ne bi trebali propustiti: u kotao vrućeg ulja i čilija dodaju se parčad janjetine, male kobasice i kojekakvo povrće. Simple & Spicy.

 

 

  1. Tagine (Morocco)

Tagine je ime šarolikog jela koje se sastoji od piletine, govedine, susama, suhih šljiva i omleta skuhanih u posebnoj glinenoj posudi. Zapravo, naziv „tagine“ ujedno je ime i jela i pomenute posude namijenjene baš za ovaj specijalitet.

 

 

 

  1. Hamsi Tava (Turska)

 

Sezona turskih hamsi sjeverne obale, odnosno inćuna, traje od septembra do marta. Bogate su okusom i poseban must try ukoliko idete u Tursku. Glave inćuna se odstranjuju, inćuni očiste, te se umaču u kukuruzno brašno i peku u posebnoj tavi.

 

 

  1. Aioli (Francuska)

 

Ovo jelo je, prosto, savršeni spoj jednostavnosti i neopisivog zadovoljstva. Od sastojaka tu su jaja, bijeli luk, ulje i odlična tehnika kuhara. Naravno, aioli  će poseban šmek imati uz vino i odlično društvo.

 

 

 

  1. Samoosas (Južna Afrika)

Južnu Afriku naseljava najveća populacija Indijaca mimo onih u Indiji, te su razvili svojstvenu interpretaciju indijske hrane. Samoosas, južnoafričko-indijski snack, možete dobiti u širokom dijapazonu okusa i, kako kažu, mnogo su ukusnije od istoimenog jela iz drugih zemalja. Najbolje samoosas u Johannesburgu možete dobiti u World of Samoosas. Neke od najpopularnijih varijanti jesu one sa špinatom i fetom, ili sirom i lukom.

 

 

 

8.      Bæjarins Beztu Pylsur (Reykjavík, Iceland)

 

Bæjarins Beztu Pylsur mali je štand sa hot dogovima usred Reykjavika, ispred kojeg ćete uvijek, u bilo koje doba dana, naići na golemi red. Hot dog koji ovdje možete probati nije ni nalik onom američkom: pravljen je od domaće islandske janjetine i služi se sa mnogo začina, sosom i prženim lukom.

 

 

 

9.      Salteñas (Bolivia)

 

Ovo ukusno i pikantno jelo može bolivijsku empanadu proglasiti kao najbolju u Latinskoj Americi. Postoje dva tipa ovog jela, ali se većina odlučuje za salteñas de caldo sa goveđim gulašom, mnogo začina i pravom dozom slatkoće. Upravo su začini krivci za sjajni okus ovog jela kojem turisti ne mogu odoljeti.

 

 

10.  Fugu Sashimi (Shimonoseki, Japan)

 

Komadići kuhane kože i zelenog luka umotaju se u tanko rezane, pomalo providne, komade fugu sashimija, te se umaču u sos od soje  sa limunovim sokom ili sirćetom i momijioroshijem (mljevena rotkva i čili paprika). Fugu sashimi, odnosno sirova riba napuhača/puffer fish, delikates je koji obiluje suptilnim okusima i raznovrsnim teksturama.

 

 

 

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X