SFD istražuje za vas – Gdje je najbolji hamburger u Sarajevu? – Sarajevo Food Dictionary

SFD istražuje za vas – Gdje je najbolji hamburger u Sarajevu?

Razne drevne zbirke recepata akreditiraju prvu pripremu mljevenog mesa i to u 4tom stoljeću. Mongoli su tu tradiciju proširili preko svog popularnog tatar bifteka u 13tom stoljeću, gdje su komad sirovog bifteka stavljali ispod sedla i jahanjem ga činili mljevenim. Konzumaciju sirovog mljevenog mesa Huni su odnijeli Rusima, a onda Rusi Njemcima u 17tom stoljeću, i to preko luke Hamburg. Tu se počela jesti po prvi put hamburška kobasica i hamburški steak, koji su ljudi bježeći pred političkom revolucijom prenijeli u novi svijet – Ameriku.

Ukratko, to je dosta fascinantna evolucija jednog jela, koje je danas internacionalno poznato.

U Sarajevu se boom s hamburgerima desio u zadnjih pet, šest godina. Hamburger je do tad bio jelo s kioska, koje se jelo na velikim odmorima ili u kasne sate poslije izlaska. Meso je bilo upitnog kvaliteta, ali eto, voljeli smo svoje hamburgere.

Eh, da pređemo na stvar.

Bitno naglasiti da za ocjenjivanje ovih hamburgera u opticaj smo uzeli cijelo iskustvo – meso, začini u mesu, prilozi, salate, sosovi i (namjerno stavljeno na kraj nabrajanja komponenti da bi ostavilo najveći utisak) pecivo. Dosta lokala pecivo kao da ne smatra bitnim, te hamburger posluže s malo tečnijim sosom, ili meso ispusti svoj ukusni sok, koji navlaži pecivo i onda sve krene da se raspada, i pecivo počne da gubi strukturu i funkciju, kvareći cijeli doživljaj, koji smo nekad znali dosta platili. Postoji i ona opcija da je labla toliko suha, da je potrebno imitirati galeba da bi zalogaj progutali.

Nakon što smo dali razlog zašto neki hamburgeri nisu ušli u uži izbor, vrijeme je da prođemo kroz nekoliko najboljih koje Sarajevo nudi.

Pirpa

Pirpa je mjesto koje pravi odlične hamburgere. Cheeseburger za 5KM je nevjerovatan, uvijek isti, i uvijek se čeka na narudžbu, jer dosta sugrađana upravo ovo misli. Posebno treba istači i New York hamburger, u kojem se služi 200gr junećeg mesa. Obično je Pirpa mjesto u koje se ide kasno naveće, poslije izlaska, ali uvijek ispunjava očekivanja i neminovno nas natjera da obećamo da ćemo se i slijedeći vikend vratiti.

Blind Tiger

Blind tiger se proslavio s hamburgerom s izuzetnom kvalitetom mesa, i to u kombinaciji s plavim sirom. Konzumacija ovog kralja okusa izaziva mumljanje i nazdravljanje životu. Kako hamburger ne ide sam, te kako ionako veliku količinu hrane u ustima uvijek želimo povećati sa krompirićima, u Blind-u to odlično ide s rustikalnim pomfritom, koje umačete u neki od kupovnih sosova koje Blind nudi. Ukoliko ne naglasite, vaš će hamburger biti ispečen medium.

Mama’s Burger

Ah Mama’s burger! Odlično pecivo u kombinaciji s vrhunskim komadom mesa čini čistu pobjedu. Iako je princip fast food-a, posebnu notu personalizacije cijelom iskustvu daje to što odlučujete kako želite daje hamburger pečen, odlučujete koji od nekoliko odličnih domaćih sosova da vam se posluži uz krompiriće. Ovaj hamburger je odličnog okusa, i potrebno je doslovno zasukati rukave da bi se uspješno savladao. Ekipa koja radi tu je svjesna toga, pa posluže i vlažne maramice da pospremite sebe kad se obrok završi.

Majstor za pivo

Moguće je izjaviti da hamburger i pivo rastu na istom drvetu – i biti upravu. Majstor za pivo pored strašno dobrih craft piva, nudi i vrhunski hamburger, koji stvarno izgleda kao sa slike, a ukusom takođe prevazilazi sva očekivanja. Odlično je što u narudžbi dobijete dva manja hamburgera, tako da imate top užitak, minimalno nereda, i taman kad krenete žaliti što ste završili svoj hamburger, ugledate drugi… i sreći nema kraja, i naravno ide još jedna piva u čast tome.

Urban Deli

Urban deli je novo mjesto u gradu. Prezentuje fuziju raznih kuhinja, i uspješno predstavljaju Sarajevu jednu drugačiju ponudu od onog što smo do sad imali priliku vidjeti. Odlučili su se okušati i na tržištu hamburgera. Mi vam možemo samo reći da odnos debljine pljeskavice, i svih ostalih sastojaka se spaja u okus koji se urezuje u pamćenje. Pecivo je svježe i dovoljne debljine da vaš zalogaj sadrži isti omjer svakog sastojka, što je neizostavno za potpun doživljaj po koji dolazite.

 

U Sarajevu ima još mjesta s odličnim hamburgerima, recite nam koja se mjesta vama ističu?


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X