Kofeinska voda: da ili ne? – Sarajevo Food Dictionary

Kofeinska voda: da ili ne?

Jedna od poznatih i megalomanskih kompanija, Nestle, u 2020. godini je najavila lansiranje proizvoda koji su dobili raznovrsne kritike prethodnih godina: energy-drink-vodu i vodu sa mineralima (mineral-infused water).

Poland Springs energetska, mineralna voda, sadržat će istu količinu kofeina kao šolja kafe, ali  izvor kofeina će biti ekstrakt zelenog čaja. Flaša će, iznenađujuće, biti od plastike, iako se korištenje plastičnih boca u Americi drastično smanjilo u posljednjih pet godina. Nestle je, čini se, odlučio riskirati, i spojiti dva trenda koje velika većina apsolutno nije prihvatila: kofeinsku vodu+plastične boce.

„Naši kupci, konzumenti naših proizvoda, često nam govore kako se nađu usred energetske krize, treba im neki energetski boost i  rješenje za problem traže u hidraciji, ali ponekad voda ne pomogne u velikoj mjeri. Svima treba jaka doza energije ujutro, tako da je ovu ideju zapravo pokrenula snažna potreba za kofeinom.“ Rekao je Yumi Clevenger-Lee, šef marketinškog odjela u Nestle Waters North America, čije će ime stajati na ambalažama novopečenih kofeinskih voda. 

U međuvremenu, Nestle Pure Life Plus, prvi će put u prodaju lansirati vode u tri varijante-sa magnezijem, cinkom i natrijem, bez dodanih šećera i zaslađivača, što će, tvrde, biti odlično za sportiste, dijabetičare i konzumente koji izbjegavaju šećere.

Nestle nije jedina kompanija koja planira u prodaju ubaciti vodu sa kofeinom: Coca Cola u martu planira izbaciti isti proizvod. Osim Coca Cole, vodu sa kofeinom u različitim okusima su davno izbacili Avitae, Caffeinated Club, Krank20 i druge kompanije, te voda, zavisno od militraže u flaši, može sadržati 45 mg-125 mg kofeina.

Međutim, mnogi se ne slažu sa ovim trendom. Iako su ovakve vode zaista bez kalorija, šoljica crne kafe bez šećera ima dvije kalorije, što je, realno, zanemarljivo. Osim toga, ove su vode u plastičnim flašama, a plastika sadrži opasne BPA hemikalije, koje mogu uticati na hormone, kao što su estrogen, testosteron, a česti su slučajevi poremećene funkcije štitne žlijezde. Još jedan od argumenata koje predstavljaju pomenute kompanije, jeste da kofein, u formi kafe ili čaja, može dovesti do dehidratacije zbog diuretskog dejstva, što je, naravno, netačna tvrdnja. Naime, konzumirajući kafu ili čaj, u organizam unosite tečnost, bez obzira na to što su kafa/čaj diuretici. Voda ne poništava efekte kofeina, tako da, iako biste u organizam unosili vodu sa kofeinom, imala bi isto dejstvo kao i obična kafa i čaj (s tim da biste pili vodu iz plastične flaše sa već navedenim hemikalijama).

Možda je ipak isplativije držati se regularnog čaja ili kafe: imat ćete BPA-free napitak, koji ima razna antioksidativna dejstva, a uživat ćete i u okusu. Mnogim je ljudima ispijanje kofeinskog napitka ujutro pravi ritual, tako da-zašto ga se odreći? U krajnjem slučaju, izbacite šećer i voila-dobili ste (skoro) potpuno zdrav caffeine-fix!


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X