Sarajevske pekare – Sarajevo Food Dictionary

Sarajevske pekare

Hljeb u Sarajevu jede uz svaki obrok. I to je jednostavno kulturološka stvar. Poželjna je posjeta pekari svaki dan, da bi se uz pomenute obroke jeo svjež, hrskav i mirisan hljeb. Upravo zbog važnosti ove namirnice u bosanskoj kulturi, ne možemo ne primjetiti kakve su se sve oscilacije i promjene dešavale na tržištu hljeba i ostalih pekarskih proizvoda.

Počnimo od somuna. Pekare koje prodaju somun su posebne. To ako je somun dobar kod njih, ne znači da su i ostali pekarski proizvodi. U vrijeme ramazana postoje tri-četiri pekare ispred kojih strpljivo čeka veliki broj ljudi da kupe vruć, tek ispečen somun. Vječita je prepirka građana Sarajeva gdje je najbolji somun, ali najviše se prepire oko pekare Alifakovac, Nafaka, Poričanin

Članak o evoluiranju ponude pekarskih proizvoda kroz otvaranje novih pekara nismo mogli početi bez da spomenemo mjesta za kupiti pravi somun. To su jednostavno pekare koje teško da će promijeniti svoj kvalitet, ostaće uvijek u vrhu i stabilan su stup pekarskog tržišta.

Dugi jedan period, građani Sarajeva su imali dosta ograničenu ponudu peciva – kifle, pereci, obično i listano s viršlom, te pecivo s višnjom. Ovo su pekarski proizvodi, koji iako dio ograničene pekarske ponude, su obilježili odrastanje cijele jedne generacije.

Iz pomenutog se izdvaja pekara Panera, ona je duž cijelog svog postojanja imala veliki izbor, kako bi to rekli – svega. Kolači, meso, pite, domaća jela, pizze. Pored svega pomenutog može kupiti i hljeb, kifle, krofne i sva ostala peciva. Iako se ne nalazi u centru, onima koji znaju šta ova pekara nudi na svom meniju, nije teško otići u drugi dio grada i nagraditi se za pređeni put.

Kaiser je pekara koja postoji dugi niz godina u Sarajevu. Ona je jedna od prvih koja je svojim posjetiocima ponudila nešto drugačije. Iako je inicijalno u pitanju pekara, i hljeb je vrhunski, slagana zeljanica je jelo koje je mamilo uzdahe. I naravno proizvodili su je u ograničenim količinama, što je dodatno povećalo potražnju za istom.

Oko 2012. godine u Sarajevu se vidno počinje rađati svijest za drugačijim okusima, a i nutritivnim vrijednostima koje hljeb nudi. Maison Coco artisan pekara otvara svoj prvi lokal u Kranjčevićevoj, i nudi proizvode koje Sarajevo do sad nije vidjelo. Hljeb s orasima, maslinama, bageti, te dosta neugledan ali možda najbolji kroasan s bademom ikad… Bilo je odlično saznanje da za pravljenje svojih proizvoda ova pekara koristi pravi puter i belgijsku čokoladu. Broj napravljenih peciva i kolača je  ograničen, jer se sve ručno mijesi, te svaki hljeb ili pecivo predstavlja umjetničko djelo. Maison coco znači imanje pijetlova, a pijetao je zaštitni znak francuske kuhinje. Et voila, Sarajevo je tako dobilo svoju prvu pravu francusku artisan pekaru.

Tržište se krenulo dijeliti, nije više bila jedna velika grupa pekara s istim proizvodima, nego se krenulo separatisati i dijelom navoditi ljude da definišu svoje preference. Tako je oko 2017. godine u Sarajevu svoju prvu prodavnicu otvorio Mlinar, koji je dio lanca pekara starog 115 godina porijeklom iz Križevaca, Hrvatska. Njihov asortiman je donio drugačiji izgled same pekare: veliko staklo koje predstavlja izlog, s bogatim izborom raznih proizvoda koji mame mirisom i izgledom.

Pojavljivanje pekara, koje više nisu samo predstavljale mjesto za ulazak i kupovinu hljeba, je navelo ostale pekare da ulože u izgled enterijera, a i ponude. Jedne od takvih pekara su As i Aspek, raspoređene na par lokacija i dalje mame svoje vjerne mušterije na veliki izbor mirisnog peciva.

Kako je Maison Coco otvorio traku za konkurenciju u artisan proizvodima, ubrzo se otvara Bonjour Artisan pekara, koja svojim toplim enterijerom, te inovativnim proizvodima uspjela privući pažnju Sarajlija. Odličan ali ograničen broj salata, cijeđenih sokova i peciva s čokoladom i narandžom, kombinovani s odličnom lokacijom svakodnevno privlači građane da probaju dnevne ponude.

Bilo kako bilo, zahvaljujući stvaranju konkurencije, Sarajevo je ušlo u zlatnu eru ponude novih okusa, na svim poljima. Ostaje nam samo da strpljivo sačekamo i vidimo kakve se sve to inovacije spremaju za naša nepca.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X