Sarajevo Food Dictionary

Nekada se pivo smatralo nezaobilaznim u svakodnevnici, te se, prije kafe, obavezno ispijalo uz doručak. Na samom je početku bilo popularno uglavnom u siromašnijim klasama, ali je, kroz historiju, s pravom dobilo iznimnu popularnost i vole ga svi, bez obzira na klasnu pripadnost, godine, spol… Pivo je pobijedilo sve razlike i postalo jedno od omiljenih pića širom svijeta. U daljem tekstu možete pročitati kakvi su to zdravstveni benefiti povremenog ispijanja piva.

  1. Dobro je za kardiovaskularni sistem

Pivo je izvor vlakana zbog ječma, a upravo ta vlakna snižavaju nivoe LDL holesterola, dok istovremeno povećavaju nivoe HDL holesterola – čime, zapravo, snižava i rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Zbog hmelja i slada obiluje antioksidativnim svojstvima, što vam, opet, može umanjiti šanse za probleme sa srcem.

  1. Odlično je za bubrege

Tik uz brojne metode alternativne medicine, mjesto je našlo i pivo. Ukoliko imate kamenac u bubrezima ili žuči, ili prosto želite prevenirati isti, zagrijte pivo i pijte ga. Kako kaže narod, a vjerovat ćemo, pivo naprosto „topi“ kamenac!

  1. Dobro je za zdravlje kostiju

Kao što je već spomenuto – pivo ima benefite i za kosti. Potiče proizvodnju kolagena, povećava gustoću kostiju i dobro je za pokretljivost i fleksibilnost zglobova. Nekoliko studija tvrdi da pivo može biti bitan faktor u sprječavanju osteoporoze i sličnih oboljenja. Prema studiji National College of Neuropathic Medicine iz Oregona, objavljenoj u Natural Medicine Journalu, žene koje piju pivo na dnevnoj bazi imaju jače kosti od onih koje nemaju tu naviku.

  1. Smatra se da ima čak i – antikancerogeno dejstvo

 Rađene su mnoge naučne studije u kojima su identificirani benefiti piva, a jedno od najznačajnijih otkrića govori o antikancerogenom dejstvu piva. Naime, štos je u fitohemikaliji zvanoj ksantohumol, koja zaustavlja proliferaciju kancerogenih, mutiranih ćelija, ali djeluje i preventivno na nastanak istih.

  1. Pivo je odlično u prevenciji prehlade, gripe, i ima protuupalna svojstva

Pivo sadrži značajne količine vitamina i minerala – magnezij, kalcij, selen, a upravo pomenuti štite organizam od gripe i prehlade. Osim toga, sadrži antioksidante, te može dati odličan boost imunitetu. Aktivne tvari zvane humoli imaju antiinflamatorne osobine i „tjeraju“ organizam da pokrene cijelu mašineriju i samim tim se brani od bakterijskih i virusnih napada.

  1. Koža može blistati i od – piva

Pivo je izvor vitamina iz B kompleksa, kao što su tiamin, riboflavin, niacin, folna kiselina i drugi, a čiji se deficit vrlo lako može uočiti po stanju kože. Ukoliko nemate dovoljno vitamina B u svom organizmu, izgubit ćete tonus i onaj prepoznatljivi sjaj zdrave kože.  Tvari iz hmelja i kvasca, dokazano, jačaju nokte, kosu, i čine kožu sjajnom, elastičnom i lijepom. Sigurno ste na različitim site-ovima naišli na „recepte“ za maske i kure za kosu od piva, i zaista – ako vam je koža izgubila sjaj i volumen, a više volite prirodne maske i preparate, ne ustručavajte se i posegnite za pivom. Za miris se ne morate brinuti jer će brzo izlapiti.

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X