Sarajevo Food Dictionary

Ranker, američki portal za rangiranje, objavio je „anketu“ u kojoj su se čitaoci mogli izjasniti i iskazati mišljenje o tome koje se zemlje mogu pohvaliti najboljom hranom. Tako, prema rezultatima, Italija je broj jedan po delikatesima i gastronomskim umijećima, a što se tiče balkanskih zemalja – na listu se uvrstila Hrvatska, i to na 65. mjesto.

10. Tajland

Ukoliko volite začinjenu hranu i strastveni ste gurman – za naredno putovanje odaberite Tajland. Njihova hrana je, prosto, fuzija okusa, kombinacija različitih začina, i možete jednako uživati u hrani sa fast food štandova, i high-end restorana. Okusi su nepogriješivi!

9. Libanon

Humus, tahini, falafel, baba ganoush i druga jela su dio upravo libanonske kuhinje. Falafel, humus, labneh, tahini…gotovo sva najpopularnija bliskoistočna jela dio su i libanonske kuhinje. Gastronomska scena libanona se može pohvaliti punim i bogatim okusima, te svježim začinima kao secret ingredientima. Uglavnom ova kuhinja podrazumijeva različite prilagodbe sirijskih, jordanskih i palestinskih jela.

8. Kina

Kineska kuhinja, pa samim tim i kineski kuhari, polako zauzimaju tron u gastronomiji. Možete birati između šangajske kuhinje i istoka, čija su karakteristika svježi morski plodovi i soja, te drugačija tehnika spremanja jela; te pekinške kuhinje i sjevera, gdje je tjestenina apsolutni hit. Kantonska kuhinja (jug) je, s druge strane, neobična jer se, doslovno, jede sve, a jela su slatko-kisela. Sečuanska kuhinja na zapadu bazira se na čili papričicama, sečuanskom biberu, bijelom luku, a statistika kaže kako postoji više od četiri hiljade sečuanskih specijaliteta.

7. Japan

Japanci jako cijene zdravu ishranu, vole prirodni okus hrane, malo kalorija i masti, a mnogo željeza i proteina. Gastronomija podrazumijeva različite twistove i varijante morske hrane, sa nezaobilaznim začinima, gdje se izdvajaju đumbir, limunska trava, klice i korijander. Obožavaju i govedinu, ali i perad.

6. Meksiko

Očekuje se da će meksička kuhinja u narednoj deceniji imati veliki uticaj na svjetsku gastronomiju. Generalno, mnogo vole začine, čili papričice, ali i variva od mesa i povrća. Mole je jedno od nacionalnih jela, koje ujedinjuje sladak, pikantan i kiselkast okus, te je pravim gurmanima definitivno jedno od najdražih specijaliteta. Spomenut ćemo, svakako, i tortilje, takose, buritose i tostades, kao svjetski poznate specijalitete.

5. Grčka

Grčka kuhinja redovno biva uvrštena na ovakve listama, ali njena pozicija varira. Još uvijek se malo zna o grčkoj kuhinji, iako je poznato koliko mediteranska kuhinja ima uticaj na istu, pa u skladu s tim, izrodila su se jela kao što su gyros, feta, suvlaki i mnoga druga.

4. Španija

Španska jela objedinjuju bogatstvo, raznolikost, progresivnost i sklad, te se može reći da je jako malo svjetskih kuhinja koje španskoj gastronomskoj sceni mogu parirati. Španci su pronašli način povezivanja gastronomije i turizma, i ono što je zanimljivo jeste da je, u Španiji, podjednako bitno s kim jedete, i šta jedete. Fabada asturiana, Cocido Madrileno, Pisto manchego, samo su neka od jela koje obavezno morate probati ako odlučite putovati u Španiju!

3. Indija

Indija se definitivno može pohvaliti raskošom i neobuzdanošću u gastronomiji. Tajne dobre hrane se, kažu Indijci, kriju u tehnikama spremanja jela, ali i začinima. Neka od najpoznatijih i must try specijaliteta su: Masala Dosa, Rogan Josh, Hyderabadi biriyani, Makki ki Roki, Tunde ke Kabab… Lista se samo produžava! Probajte što god vam lokalci ponude i nećete požaliti – jednostavno je!

2. Francuska

Francuzi su definisali i prvi popularizovali modernu kuhinju i fine dining. Isprobali su i uveli različite tehnike kuhanja sosova, načine posluživanja, tehnike spremanja jela molekularne gastronomije… Postavili su standarde kojima streme svi poznati kuhari iz različitih svjetskih kuhinja, pa se mogu smatrati samim vrhom gastronomije.

1. Italija

Italija je nepobjedivi, savršeni, nepogriješivi gastronomski div, čiji se uticaj ne smanjuje i popularnost nikada ne jenjava. Kuhari talijanske kuhinje su ujedinili jednostavnost, balans, emocije i najkvalitetnije sastojke. Poštuju porodicu, ljubav, prijateljstvo, i znaju koliko dobro jelo može intenzivirati i uljepšati apsolutno svako druženje. Upravo je ovo poznavanje čovjeka kao svojevrsne emocionalne škrinje, čini se, tajni sastojak najfinijih talijanskih jela. Italija se otvorila uticajima i različitim interpretacijama, te će u narednoj deceniji, predviđaju kulinarski asovi, japansko-talijanska kuhinja dobiti posebnu popularnost i mjesto u gastronomskom vrhu.  Mozzarella, pizza, parmigiana, kus-kus, tjestenina na hiljadu načina… Perfetto!


© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X