Šta je novo u svijetu: Svijeće koje mirišu na McDonalds, Burger Kingov buđavi burger, tematski „Friends“ kafić… – Sarajevo Food Dictionary

Šta je novo u svijetu: Svijeće koje mirišu na McDonalds, Burger Kingov buđavi burger, tematski „Friends“ kafić…

Krenimo redom: Quarter Pounder Candle Pack je dio nove kolekcije dostupne preko Golden Arches Unlimited, online shopping sajta, za mušterije koje žele da im kuća miriše na hranu. U pakovanju možete dobiti šest svijeća, koje, na svojevrstan način, mirišu na različitu hranu. Narandžasta svijeća miriše na sir, smeđa miriše na govedinu, bijela svijeća, pak, miriše na bijeli luk, a crvena će vas podsjećati na kečap.

Ono što je zanimljivo, jeste da, ukoliko želite dobiti tu McDonalds atmosferu kući, ključ je da upalite sve svijeće odjednom i voila – zažmirite i uživajte u opojnim mirisima hrane. Za pakovanje svijeća će zaluđenici McDonaldsom morati izdvojiti oko 30 dolara.

Nakon što je Dan Sullivan na Instagramu objavio sliku burgera iz Burger Kinga, a koji je star 23 godine, pritom izgleda jednako svježe kao 1997 godine, ljudi su, blago rečeno, pošizili. Dan je ponukao ljude da počnu razmišljati o tome kakve to hemikalije unose u sebe, ali i djecu, zbog par trenutaka uživanja u okusu burgera. Nakon Sullivana, slika iste poente objavljena je na twitter profilu @JustTheOtherDave, a na kojoj je, tek malo isušen, bio pet godina star muffin iz Starbucksa. Komentari su prelazili broj od tri hiljade, i izražavali su kolektivnu paniku. Međutim, odgovor na pitanje kako je moguće da hrana izgleda svježa nakon toliko dugog perioda, uistinu je jednostavan: Prezervativi i konzervansi. Što više prezervativa sadrži hrana, to će duže izgledati svježa, a o uticaju istih na organizam se jako dugo polemiše i naučno je dokazano da određeni konzervansi i prezervativi mogu izazvati rak ždrijela, želuca, jednjaka i pankreasa. 

Tako, Burger King je, ponukan pomenutim postovima i komentarima, odlučio lansirati Whopper Burger, koji neće sadržati vještačke prezervative. Glavni logo ovog burgera glasi: „Ljepota prave hrane jeste što postaje – ružna.“ Whopper Burger će svjetlo dana ugledati krajem 2020 godine, a reklama pokazuje vremensku liniju od svježeg, tek napravljenog burgera, do truhljenja i buđanja istog. U 2018.godini, McDonalds je prestao dodavati vještačke aditive u svoje burgere.

„Friends“ – kultna serija čije sezone pravi fanovi znaju napamet. Prije par dana su potvrđene špekulacije o snimanju novih sezona, a u svoj toj euforiji objavljena je i vijest o otvaranju kafića u Manchesteru, u kome će glavna tema biti upravo ova serija. Gosti će morati rezervisati vrijeme za boravak na poznatom narandžastom kauču.

Kafić nosi naziv „Cup O’Joe“ i jelovnici i meniji uključuju sjajna jela; vegetarijanska, veganska, bifteke, keto jela, različite vrste doručka, više vrsta piva, viskija i drugih alkoholnih pića. Espresso kafe također broje preko 20 vrsta, a cijene istih se kreću od 3 do 5 dolara. Cijene koktela su 6 dolara, piva 5, a jumbo muffin svega 4 dolara, dok će ljubitelji pizze izdvojiti, otprilike, 14 dolara.

Cup O’ Joe planiraju organizovati svirke uživo, gdje će glavne zvijezde biti lokalni pjevači, ali i kvizove i karaoke noći.  Pravi obožavaoci serije „Friends“ moći će osvojiti vrijedne nagrade nakom mini-provjera znanja i informisanosti o pomenutoj seriji. Također, jedan od planova vlasnika Cup O’Joe jeste da većinu prihoda doniraju dječijoj bolnici u Wisconsinu.


© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X