Sarajevo Food Dictionary

Španski startup  Novameat proteklih je mjeseci vrijedno radio na usavršavanju 3D steaka na biljnoj bazi i predviđa se da će u prodaji biti već naljeto 2020.godine. Ono što je baza ovog steaka jeste oponašanje goveđe odreska i pravi se od biljnih proteina.

Veganski sastojci će obezbijediti potrebne aminokiseline koje su neminovne za zdravu ishranu, a isti će biti pretvoreni u pastu koja će 3D printanjem formirati veganski odrezak.

Novameat smatra da je tržište prezasićeno meat-free produktima, ali da su isti ograničeni na imitaciju burgera, chicken nuggetsa i mesnih okruglica, ali da niko ne nudi reprodukciju i mimiku vlaknaste teksture odreska ili pilećih prsa.

U 3D printanju se kombinuju tkivni inženjering i bio-printanje sa modernim metodama kuhanja, što naposlijetku kreira poseban veganski proizvod savršene konzistencije i nutricijskih odlika.

3D printanje omućavana naučnicima da generišu kompleksne, mikrostruktuirane trodimenzionalne forme koje je nemoguće dobiti drugim tehnikama.

Kao prvi prototip, Novameat je koristila limitiranu količinu proteinskog sadržaja sa paella kolorantom, što je rezultiralo želatinoznom supstancom jarko crvene boje. Nakon toga, kreirali su “lažni” odrezak, ali i pileća prsa, sa velikom količinom proteina i specifičnih supstanci, kao što su lipidi, vlakna, minerali i vitamini.

Novameat je o projektu 3D steaka na biljnoj bazi javnost upoznao još 2018.godine. 

Osnivač Giusepe Scionti vjeruje da usavršavaju teksturu i izgled, nakon čega će usavršiti okus I nutricijske odlike steaka.

Kompanije kao što su While companies, Beyond Meat i Impossible Foods, ostvarili su uspjeh u repliciranju faširanog mesa, a Novameat pokušava fokus staviti na kompliciranije fibrozne teksture steaka. Planiraju i suradnju sa 50 različitih chefova, što će poboljšati okus i uvesti raznolikost u cijeli plan oko printanja odrezaka.

Prije osnivanja Novameat, Scionti je proveo 10 godina radeći kao istraživač u tkivnom inženjeringu. Talijanski bioinženjer sada želi smanjiti štetne emisije, uzrokovane industrijom i brojnim drugim faktorima.

Scionti i kolege planiraju testirati Steak 2.0 u restoranu Clubhaus u centru Barselone. Chefovi će prvo printati steak, a zatim će dodavati ulje i različite umake, kao što se to čini sa tradicionalnim steakovima.

Clubhaus osnivač Joel Serra-Bevin je impresioniran idejom Sciontija.

“Razgovaramo sa chefovima, a oni su bili iznenađeni sa cijelom idejom i načinom pravljanja steaka. Stavi se u planchu, a zatim se dodaju ulje i umaci. Ovo je toliko drugačije i inovativno da zaista vjerujemo da će biti bestseller” objasnio je Scionti.


© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X