Sarajevo Food Dictionary

Restoran Mirazur, na jugu Francuske, čiji je vlasnik argentinski chef Maur Colagrecoo, zasluženo je dobio laskavu titulu najboljeg restorana na cijelom svijetu, prema specijaliziranom britanskom časopisu Restaurant. Cijela se ceremonija odvila u Singapuru.

Nakon proglašenja pobjednika, Colagreco se popeo na pozornicu u društvu supruge Julije, i osoblja Mirazura Colagreco noseći veliku zastavu na kojoj su bile četiri manje – argentinska, brazilska, francuska i talijanska, te je ponosno rekao “Ova zastava prikazuje Mirazur i novi način kuhanja u Francuskoj”. I stvarno je tako mislio. 

No, kakav je, zapravo, ambijent najboljeg restorana na svijetu?

Mirazul se nalazi u podnožju planine, pored mora, što predstavlja idealnu klimu za uzgoj povrća i voća, pogotovo citrusa i svih vrsta začina. Colagreco je iskoristio tu prednost, pa je svoj restoran okružio vrtovima, u koje poziva svoje goste da uživaju u šetnji uz opojne mirise ruzmarina i jasmina. Vrtovima slobodno trčkaraju kokoške, čija jaja tako iz slobodnog uzgoja, Colagreco servira na razne načine.

Nenadmašivi pogled na francusku rivijeru, vrtovi postavljeni kaskadno na tri nivoa, tim nevjerovatno nadarenih kuhara i osoblja prave najbolju formulu za vrhunski restoranski doživljaj. Ali na kraju priče na prvo mjesto ovaj restoran lansira jedinstvena kuhinja Colagreca, koja je nadahnuta morem, planinama i vlastitim vrtovima restorana.

Da bi dobili viziju o kakvoj se ponudi radi, iz degustacijskog menija izdvojićemo par jela koja su omiljena među posjetiocima: cvekla koja je obrađena na način da ima hrskavu koricu od soli i začina sa kremom od kavijara, domaća jaja servirana sa dimljenom jeguljom i lješnjacima, i posebno popularno jelo je brioche od krompira sa domaćim jajima i bijelim tartufom. Pažnju okupira i način na koji se hrana servira, te popularni hljeb sa džumbirom se servira sa pjesmom Pabla Nerude napisanom na ukrasni papir. 

Moramo naglasiti na kraju da je ovaj restoran 2009. godine, kada je prvi put rangiran na listu najboljih, bio na 355 mjestu, te da je kroz niz godina konstatno napredovao. Proslavom 10 godina rangiranja proslavio je prvim mjestom. Ovakvo jedno priznanje se poklapa sa time da je Mirazul 2019. godine dobio i svoju treću Michelin zvjezdicu. Moto ovog restorana je da konstatno treba raditi na poboljšanju i da samo najbolje žele ponuditi svojim posjetiocima, tako da su ove godine počeli i trogodišnju projekat obnove koji uključuje novu blagovaonicu, proširenje vrta i potpuno novi impresivniji osjećaj objedovanja.

 

 


© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X