Sarajevo Food Dictionary

David Chang David Chang je restoranski ideolog, chef koji konstantno postavlja nove kriterije i zadatke drugim chefovima, te koji inspiraciju nalazi u apsolutno svemu.

Svijet ga je toliko prihvatio i uvidio njegovu veličinu, da ga, u svakoj krizi, pitaju za mišljenje i isto uvažavaju. Restoranska industrija pokušava se suočiti i stojički prihvatiti zatvaranje restorana i otpuštanja, a David Chang je, u duhu toga, za New York times ispričao svoje brige i mišljenja o nastaloj korona-krizi.

Chang je zatvorio restorane, isplatio plate radnicima, te nije planirao otpuštati svoje radnike. Američka vlada će donirati više od 350 milijardi dolara kao pomoć poduzetnicima. To, vjerovatno, neće biti dovoljno, ali je, u svakom slučaju, svojevrsna pomoći.

Chang: Slijedi nam težak scenarij:

Bez pomoći nećemo imati industriju usluga… Ali, Koronavirus je nevidljivi neprijatelj kojeg nismo mogli preduhitriti. Bojim se da će završni scenario biti toliko crn, da ću čak i ja morati otpuštati radnike. To  ne želim. Ne želim da se moji uposlenici zapitaju šta će sutra jesti.

Kriza iz 2008.godine i ova:

Bojim se da državna pomoć nije zamišljena za ljude koji je najviše trebaju. Suprotna je onoj krizi iz 2008 godine, ugroženi su apsolutno svi biznisi i ljudi, i zaista je teško vjerovati da će apsolutno svi dobiti pomoć od države. Nemoguće je.

Kakva bi pomoć bila odgovarajuća za restoransku industriju i gastronomski svijet?

 

Smatram da će u uslužnim djelatnostima stopa smrtnosti i zatvaranja biti morbidno visoka. Preživjet će veći restoranski lanci, ali, generalno, ako se ne mogu plaćati računi, padaju i restorani, jednostavno. I ne može se porediti restoran koji zarađuje preko 70 miliona dolara godišnje, a neko 500 hiljada…  Neuporedivo je.

 

O budućnosti kuharske profesije

Jako sam zabrinut za ovu industriju… U njemu ima ljepote, ali je kuhanje težak posao. Neizvjesno je šta će biti, ali neupitno je da će se mnogi porodični restorani i manji lanci morati zatvarati. U najboljem slučaju, nakon par godina će se cijela situacija popraviti… Opet ćemo se dići iz pepela i nastaviti ljudima davati najbolje iz naše mašte i što naše ruke oblikuju. Pružat ćemo im prilike da opet uživaju u sjajnim jelima i ambijentu. Makar se nadam.

Kako ljudi mogu pomoći restoranima

Mogu podržati svaki restoran koji dostavlja. Kupovati što više od restorana. Ali, to su sve kratkoročna rješenja… Ali dugoročno, rješenje ne postoji. Ako ovo sve nastavi biti loše kao što je počelo biti, kreirat će se potpuno novi svijet. Vjerovatno teži i mračniji-kazao je Chang.

 


© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X