SFD Getaways – Adventure Trebižat – Sarajevo Food Dictionary

SFD Getaways – Adventure Trebižat

Ako ste ovog ljeta krenuli prema Jugu tražeći osvježenje i aktivan odmor onda sam sigurna da će vas put navesti i do Čapljine, ljepotice koja leži na čak 4 rijeke. Grle se i ljube tu Trebižat, Bregava, Krupa i Neretva na sebi svojstven način i napajaju plodna polja duž svojih obala.
Da spomenute rijeke nisu samo tu za napajanje polja već i turistička atrakcija pokazuje i sve veći broj posjetitelja i zaljubljenika u aktivan odmor na hercegovačkim rijekama. Zato smo ovaj put za naše gastro druženje izabrali već dobro poznate domaćine na rijeci Trebižat okupljene oko Udruga Tajna Prirode (  https://www.facebook.com/tajnaprirode/ ) koja organizira Canoe Safari na rijeci Trebižat i jedina pruža ovakvu vrstu usluge na ovim područjima.
Pored višegodišnje ponude spusta kajacima u sklopu jednodnevnih izleta Udruga je od ove sezone proširila svoju ponudu kreirajući nove višednevne ponude ali i izašla van toka rijeke Trebižat, uplovila u Neretvu pa zatim u Krupu. Ove jedinstvene turističke atrakcije kao i cjelokupnu ponudu možete pregledati na http://www.adventure-trebizat.com/ a mi ćemo se danas bazirati na razlog našeg dolaska a to je kuhinja.

Ovaj kraj poznat je po svojim bogatim poljima koje presjecaju spomenute rijeke na kojima uspjevaju različite kulture povrća i voća. Upravo to lokalno i domaće je utkano u eko turizam kojim se Udruga Tajna Prirode bavi te je nezaboilazan i kada je gastronomija u pitanju.
U svojoj ponudi uz organiziran spust rijekom Trebižat nude i preporučuju objed jer zaokružuje izlet pravim gastronomskim užitkom.
Gosti su u mogućnosti odabrati više vrhunskih tradicionalnih jela, domaća piletina/teletina i povrće ispod peke, riba, vegeterijanski obroci, voćni obroci te domaći sokovi.

Kao energet za termičku obradu dozovljena su isključivo drva sve ostalo (ugalj, plin, struja) ne spada u domenu tradicionalnog.

Namirnice su bolje što su manje provele od vrta štale ili vode do tepsije.

Pored tradicionalne hercegovačke peke gosti su u mogućnosti uživati u ribi s roštilja te vegeterijanskim obrocima spravljenih od različitog sezonskog povrća ubranog i uhvaćenog samo par sati ranije prije serviranja.

Upravo ta svježina namirnica i začina, koji su obavezan dodatak ako ne u svježem onda su sušenom obliku, su tajna koju ova gastro priča krije. Razvijajući svoju ponudu kroz samoodrživost Udruga nastavlja raditi na razvoju i unaprijeđenju postojećih sportskih i eko-turističkih potencijala a njihove gastro priče i ostale avanture možete pratiti na instagram profilu https://www.instagram.com/adventure.trebizat/ i fb stranici https://www.facebook.com/adventure.trebizat/

A vas dragi čitatelji ako vrućine natjeraju van kuće znajte da vas na Trebižatu čeka nezaboravna avantura kajaka koji plovi na sedrenim slapovima zaćinjena okusima tradicionalne kuhinje i prožeta mirisima ovog kraja. Dobro nam došli.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Stanislava Borovac

„Za sebe bi rekla da sam turistički entuzijast kojem se poslovi i hobiji nadopunjuju. Spajam fotografiju i priču sa ljubavi prema istraživanju i promociju onoga što me okružuje.

Kroz SFD Gateways voditi ću vas kroz hercegovačka mjesta istražujući tradicionalnu hranu ali i modernu interpretaciju iste. Provozat ćemo se vinskim cestama, prohodati putevima sira i meda, slijediti mirise aromatičnog bilja da bi kroz boje, okuse i mirise prenijeli sve što ova suncem okupana regija nudi.“

Maj, 2021

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X