Pečena janjetina – Sarajevo Food Dictionary

Pečena janjetina

🍖Janjetina je izuzetno dobar izvor proteina, željeza, cinka, vitamina B12 i B2.

Proteini u janjetini su visokokvalitetni i sadrže sve esencijalne masne kiseline. 100 grama janjetine osigurava približno 60% dnevnih potreba organizma za proteinima.

Sadrži lako probavljive proteine koji ne opterećuju naš metabolizam. Zbog niskog sadržaja vezivnog tkiva proteini u janjećem mesu lakše su probavljivi i upravo zbog toga imaju prednost pred proteinima iz teletine i piletine. Proteini u janjetini su visokokvalitetni i sadrže sve esencijalne masne kiseline.

Ona je bogata zasićenim masnoćama, a količina prisutna u 100 grama janjetine zadovoljava oko 38% dnevnih potreba organizma. Meso i mesni proizvodi, pa tako i janjetina i njene prerađevine, bogati su vitaminom B12.

Ovaj vitamin potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i prevenira anemiju, omogućuje pravilan razvoj živčanih stanica i pomaže metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti. Vitamin B12 također utiče na smanjenje niova homocisteina. Smatra se da je visok nivo  homocisteina faktor  rizika za razvoj bolesti srca, što implicira da vitamin B12 ima zaštitno djelovanje na kardiovaskularni sistem. U 100 grama janjetine nalazi se otprilike onoliko vitamina B12 koliko je organizmu dnevno potrebno.

Kao i ostalo meso, i janjetina je dobar izvor željeza, i to hem željeza, oblika koje naše tijelo najbolje iskorištava. Osnovna uloga koju željezo ima u organizmu je sudjelovanje u prenosu kisika po tijelu. Unosom 100 grama janjetine možemo osigurati 18% dnevnih potreba organizma za željezom.

Cink je kofaktor u različitim enzimskim reakcijama, važan je za pravilnu funkciju imunog sistema, za zacjeljivanje rana i normalnu diobu čelija. Pomaže i u stabilizaciji šećera u krvi, a esencijalan je za dobro čulo okusa i mirisa. Količina prisutna u 100 grama janjetine zadovoljava oko 38% dnevnih potreba organizma.

🍲Pečena janjetina sa inćunima i bijelim lukom

👩🏻‍🍳Sastojci:

Janjetina sa kostima  oko 2,5 kg, na sobnoj temperaturi
2 kašike putera
2 kašike  timijana
1o inćuna
10 čehna  luka bjelog luka
½ čajne kašike morske soli (inćuni će već dodati slanost)
2 kašike crnog bibera
250ml / crnog  ili bijelog vina ili vode
2 lovorova lista

👩🏻‍🍳Priprema:

1. Zagrijte rernu na maksimalnu temperaturu.

2. Stavite janjetinu u veliku posudu za pečenje i premažite  maslacem. Začinite s morskom soli (ne previše jer su inćuni slani!) I crnim biberom.

3. Napravite 10 rezova u  janjetini, priblizno 4cm dubine  i filujte bjelim lukom, inćunima i timijanom.

4. Začinite biberom  i prelijte vinom, pokrijte poklopcem i stavite u rernu.

5. Odmah smanjite temperaturu  na 170 ° C i pecite  3,5 – 4 sata dok se meso ne omekša.

6. Držite janjetinu poklopljenu i ostavite da se odmori u tempsiji  najmanje 15 minuta prije posluživanja.

Poslužite se sa sezonskom salatom 🥗

Youtube link recepta:

👩🏻‍🍳Prijatno!


author
Piše: SFD
Tekst by:

Amela Ivković O’Reilly

Amela Ivković O’Reilly je jedna fenomanalna žena, koja svojom upornošću i unutarnjom snagom pomiće granice znanja i važnosti zdrave ishrane u BiH, a i šire.

Radila je s glavnim stručnjacima na području prehrane, biljnog porijekla, osteopatije, refleksologije, akupunkture i kognitivne psihologije. Radila je u klinikama u Dublinu, Londonu i Gran Canariji, gdje i dalje ima svoje klijente. Osim rada u privatnoj praksi, nedavno je na korporativnoj razini radila na projektu vodeće europske tvrtke DM i kreirala prehrambeni program, uključujući njihove proizvode iz Alnatura asortimana.

Kao član škole Family Macrobiotics redovno drži predavanja na različite teme za domaće stanovnike i za međunarodnu zajednicu na engleskom jeziku. Redoviti je gost na raznim TV i radio stanicama na različitim temama zdravlja i prehrane. Surađivala je na projektu UNDP-a u promicanju lokalne, organske hrane. Amela je članica irskog udruženja prehrambenih terapeuta, Udruženja nutricionističkih terapeuta iz Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Predsjednica je Skupštine Udruženja Zelenog vijeća i zajedno trenutno rade na projektu edukacije školske djece o zdravom životu. Surađuje sa Smart Food iz Crne Gore na razvoju obrazovnih programa za djecu i odrasle na različitim temama vezanim za zdrav način života i prevenciju bolesti.

Više info na

http://nutricionista.ba/
https://www.facebook.com/aivkovicoreilly
https://www.instagram.com/amela_nutritionist/?hl=en

Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X