Sarajevo Food Dictionary

Osvajam vrh planine, sa panikom u nogama i plućima, kaže mi vodič: Misli na jelo koje najviše voliš. Ja pomislim na ove patlidžane. Dobijem knjigu “Palestine on a Plate: Memories from My Mother’s Kitchen” i vidim koliko je jela posvećeno baš patlidžanima. I napravim ih, evo ovako:

4 patlidžana
300 grama faširane junetine
Šolja sitnog bulgura
1 crveni luk
2 paradajza
3 cehna bijelog luka
Kašika paradajz pirea
Kašikica šećera
Kumin
Ljuta paprika
Peršun (dosta peršuna)
So
Pobiberi


Oprati i prepoloviti patlidžane, izdubiti sredinu, sve posoliti i ostaviti da stoji oko pola sata. Šolju bulgura preliti vrelom vodom i ostaviti da stoji. Prepržiti luk, dodati meso, paradajz, paradajz pire, bijeli luk, peršun, kašikicu šećera, kumina i ljute paprike (koliko želite), soli i pobiberi. Patlidžane oprati pod mlazom vrele vode i posušiti. Sredinu patlidžana dodati mesu, polovice poredati na masni papir u tepsiju. Bulgur dodati mesu, sve pomiješati, probati i začiniti još ako treba. Napuniti patlidžane smjesom i peći pola sata na 200 stepeni. Prije serviranja pomiješati pavlaku i grčki jogurt i sve preliti. Super je toplo i hladno, i za spakovati u kutiju nekome, i za spakovati u kutiju sebi za posao. I ne zaboravite se sjetiti najdražeg jela u kriznim situacijama.

 


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Nejra Babić – Pobiberi

Sa dvanaeest godina nafilovala i pobiberila prve paprike. Za šestoricu gladnih majstora. Rekli su mi da su sve pojeli. Ni dan danas nisam sigurna jesu li. U prosjeku sam do svoje trideset i prve godine nafilovala jedan solidan kamion paprika. Pobiberi je nastao iz želje da pokažem da znam skuhati i nešto drugo. Nafilovati šerpu paprika za cijelu bravarsku radionicu a onda napraviti tortu, pa još cvjetiće poredati na nju. Stignem otići i do pozorišta, glumci (tehnika, režija, produkcija) se najviše obraduju kada ja radim dramaturgiju, jer se zna da ću bar na jednu probu donijeti pogaču. Pred kraj procesa bi već voljeli da ja ipak ne radim dramaturgiju. Znaju da neću imati vremena za premijeru ni pogaču da napravim. Ja ipak najviše volim kada napravimo predstavu, pa još negdje s njom i putujemo. Onda se zavlačim po kojekakvim radnjama tražim tanjire, zdjelice, šerpe, začine. Jednom je šerpa toliko klepetala u koferu da sam je morala braniti od ozbiljnih aerodromskih službenika. Ponosno spasim šerpu, dođem u kuhinju i kuham. Za radnike, za sebe, za druge. Skuhati nekome nešto je najveći dokaz ljubavi. Ako napraviš puno supe, u teglicu pa ponesi. Sigurno češ sresti nekog. Ako znaš da se nekome pokvarila rerna, ponesi mu tog kolača što si pravio. Ako ne voliš da kuhaš, nemoj kuhati. Kupi dobar domaći paradajz, malo maslinovog ulja, posoli i malo pobiberi.
Vjerujem jedino u emocije, proizvedene pisanjem ili kuhanjem. Ako neko plače kada vi nešto skuhate i to je nešto. Možda su suze radosnice.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X