SFD vam predstavlja – Caffe Pekara Katedrala – Tajnoviti svijet hljeba od kiselog tijesta  – Sarajevo Food Dictionary

SFD vam predstavlja – Caffe Pekara Katedrala – Tajnoviti svijet hljeba od kiselog tijesta 

Da biste znali gdje idete, morate znati odakle ste krenuli.

Ispravno postavljeni standardi, te kvaliteta potvrđena od strane domaćih i međunarodnih certifikata, govori o tome da Fine Food ima lijepo popločan put koji vodi do zadovoljstva korisnika ovog fantastičnog lanca brze prehrane. Ali zapamtite, definiciju brze prehrane Fine Food radi za sebe.

To uključuje ukusno, zdravo, hrskavo, mirisno, i lijepo servirano. Takođe postoje i procesi koji hranu ne čine tako brzom, a u Caffe Pekari Katedrala se dešavaju iza kulisa. Hajde da malo popričamo o artisan hljebu koji se ovdje može kupiti.

Pravljeni su na bazi kiselih tijesta, i karakterišu ih puniji okusi. Ovakav hljeb nije narušen aditivima i nepotrebnim tehničkim tretiranjem. Glavni sastojci su brašno, voda, kvasac, so i vrijeme.

Da, vrijeme.

Koliko ustvari znate o kiselim tijestima?

Za proizvodnju njih koristi se starter. Starter je mješavina vode i brašna, i umjesto kvasca na koji smo navikli, koristi se prirodni kvasac iz brašna. Kako bi dosli do toga da brašno počne glumiti kvasac, smjesa vode i brašna se ostavlja na neki određeni period da bi se starter aktivirao. 

Velika prednost kiselog hljeba jeste njegova lakša probavljivost, jer se tokom dugog procesa fermetacije, velika većina glutena kao i škroba razgradi, tako da na kraju se dobiva hljeb punijeg okusa, sa manjim glikemijskim indeksom, a ljepše i lakše legne na stomak.

Imajući nauku u vidu, a i bitnost okusa, Caffee Katedrala nudi dvije vrste ovakvog hljeba – mediteranski i rustico. Kako bi osigurali bogatstvo arome i strukture, tijesto prije pečenja provodi i do 24 sati fermetirajući se i razvijajući.

Naš favorit je artisan mediteranski hljeb. Nadamo se da ćete i vi čim prije zaviriti u mirisne vitrine Caffeea Katedrala i pronaći svoga.

P.S. Javite koji vam se više sviđa!


© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X