Jabuka (ni)je nešto slatko – Sarajevo Food Dictionary

Jabuka (ni)je nešto slatko

Najveća trauma iz djetinjstva,  kad vam mama na pitanje ima li nešto slatko ponudi jabuku.

Možda sama po sebi nije slatko koje zamišljamo, ali je visoko vrijedno voće i vrlo lako može postati desert.

Jabuke su izuzetno bogate vlaknima koja su bitna za našu probavu, a služe i kao hrana za dobre bakterije u našim crijevima. Sve je više dokaza da bez balansa u crijevima nema ni dobrog imuniteta, zato jedući vlakna hranimo te svoje dobre bakterije i dajemo im mogućnost da rade svoj posao.  Ako imate sreće da imate vlastiti voćnjak u kojeme se ne koriste pesticidi, obavezno zadržite koru, jer se tu nalazi najviše vlakana. Zahvaljujući biološki aktivnim sastojcima, koji imaju antioksidativnu aktivnost, redovno konzumiranje jabuka ima ulogu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tip 2, a pomaže i u kontroli težine.

Evo kako jabuka za kratko vrijeme može postati nešto slatko, a tri tom je i zdravo.

SASTOJCI

1 kg jabuka

140 grama kokosovog brašna

20 grama mljevenog lana

100 grama mljevenih sjemenki suncokreta

100 grama  mljevenih badema

150 grama putera + komadić za dinstanje jabuka

cimet, mljeveni muškatni oraščić, đumbir i karanfilić

stevia ili med kao zaslađivač

orasi

POSTUPAK

Jabuke oguliti i izrezati na kockice i kratko prodinstati na komadiću putera da omekšaju. Dodati steviu ili med u količini koja je vama dovoljna (nikad ne stavljam tačnu količinu, jer neko voli više ili manje slatko, probajte), i sve začine, cimet, mljeveni muškatni oraščić, đumbir i karanfilić.

Prekriti dno vatrostalne posude sa jabukama. Istopiti puter i pomiješati sa svim suhim sastojcima koji ovdje imaju ulogu običnog brašna i napraviti mrvice (zdravlja 😊) i sa njima prekriti jabuke. Po površini posuti krupno sjeckane orahe. Peći u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta, dok se ne dobije zlatna boja. Poslužiti uz kašiku jogurta ili sladoled od vanilije.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Asja Sirbubalo

Ja sam Asja Sirbubalo, magistra farmacije bez ijednog radnog dana u apoteci. Put me odveo na drugu stranu, ali sam osnovno zanimanje uspjela povezati sa onim što volim, pa se već 10 godina bavim farmaceutskim marketingom. A osim toga volim i dobar zalogaj, pa često kuham i kombinujem različite namirnice, slažem okuse. Da bi se dobro jelo, mora se i znati šta se sve to nalazi u našoj hrani, zato sam trenutno na postdiplomskom studiju iz nutricionizma. Moje mrvice o hrani i recepte možete pratiti na IG profilu mrvice_zdravlja.

Upcoming Events

Juni, 2021

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X