Sogan dolma – Soul food – Sarajevo Food Dictionary

Sogan dolma – Soul food

Super je što znamo napraviti sushi ali nemojte da ne znamo napraviti sogan dolmu.

Sastojci:

1 kg sitnijeg crvenog luka
2 kašike sirćeta
400 grama faširane junetine
80 grama riže (okruglo zrno)
Puter
Crvena mljevena paprika
So
Pobiberi

Luk ne guliti, samo mu odrezati gornju i donju stranu, tako da bude ravan. Pošto je ovo najteži dio za objasniti pismeno, ako vam ovaj korak uspije, smatrajte sogan dolmu gotovom. Luk preliti vodom, dodati dvije kašike sirćeta i kuhati oko 15 min. U međuvremenu junetinu pomiješati sa rižom, dodati crvenu papriku, so i pobiberi. (Kod biranja komada junetine za faširanje bitno je da mesar u vašem pogledu vidi da znate šta vam treba, vježbajte pogled pred ogledalom par minuta.) Dodati i dvije- tri kašike tople vode. Luk stavit pod hladnu vodu i početi polako malim prstom odvajati slojeve luka. Ovdje je potreban sabur, a količina sogan dolme na kraju će govoriti o stepenu vašeg sabura. Onaj luk koji se raspadne nemojte bacati, stavite ga da se kuha pored dolme, neko najviše voli upravo taj luk (ja). Kada sabur posao privedete kraju, počnite puniti luk pripremljenom smjesom. Redajte sogan dolmu u tepsiju, stavite nekoliko kockica putera preko, crvene paprike i još malo soli. Preliti vodom, ali ne previše, voda ne treba prekriti dolmu. Stavite na 180 stepeni u rernu oko 45 min ako ste baš gladni, ili sat vremena ako ste ovim receptom odlučili da trenirate sabur. Prije jela prelijte sa malo pavlake, a ako ste poguzija rastopite još koju kockicu putera sa malo crvene paprike i prelijte i to preko sogan dolme. To što oni koji ne vole luk inače, vole ovu dolmu je dovoljan razlog da je napravite. Ako ne pojedete sve, sogan dolmu slobodno zaledite (i onda možete još jednim ručkom da se divite sebi i svom saburu).


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Nejra Babić – Pobiberi

Sa dvanaeest godina nafilovala i pobiberila prve paprike. Za šestoricu gladnih majstora. Rekli su mi da su sve pojeli. Ni dan danas nisam sigurna jesu li. U prosjeku sam do svoje trideset i prve godine nafilovala jedan solidan kamion paprika. Pobiberi je nastao iz želje da pokažem da znam skuhati i nešto drugo. Nafilovati šerpu paprika za cijelu bravarsku radionicu a onda napraviti tortu, pa još cvjetiće poredati na nju. Stignem otići i do pozorišta, glumci (tehnika, režija, produkcija) se najviše obraduju kada ja radim dramaturgiju, jer se zna da ću bar na jednu probu donijeti pogaču. Pred kraj procesa bi već voljeli da ja ipak ne radim dramaturgiju. Znaju da neću imati vremena za premijeru ni pogaču da napravim. Ja ipak najviše volim kada napravimo predstavu, pa još negdje s njom i putujemo. Onda se zavlačim po kojekakvim radnjama tražim tanjire, zdjelice, šerpe, začine. Jednom je šerpa toliko klepetala u koferu da sam je morala braniti od ozbiljnih aerodromskih službenika. Ponosno spasim šerpu, dođem u kuhinju i kuham. Za radnike, za sebe, za druge. Skuhati nekome nešto je najveći dokaz ljubavi. Ako napraviš puno supe, u teglicu pa ponesi. Sigurno češ sresti nekog. Ako znaš da se nekome pokvarila rerna, ponesi mu tog kolača što si pravio. Ako ne voliš da kuhaš, nemoj kuhati. Kupi dobar domaći paradajz, malo maslinovog ulja, posoli i malo pobiberi.
Vjerujem jedino u emocije, proizvedene pisanjem ili kuhanjem. Ako neko plače kada vi nešto skuhate i to je nešto. Možda su suze radosnice.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X