Za ručak: Boje – Sarajevo Food Dictionary

Za ručak: Boje

Pečena muškatna tikva, nar, bulgur ili kus-kus i malo ovih i onih začina = pun tanjir boja.

Muškatnu tikvu izrezati onako kako vam je najlakše. Začiniti je sa malo soli, crvene slatke mljevene paprike. Nemojte zaboraviti ni ljutu papriku (ako je i ne volite stavite bar malo) i pobiberi. Staviti u rernu na 200 stepeni oko pola sata, dok tikva ne bude mekana i rumena. Ja sam stavila sitni bulgur ali vi možete i krupni, ili kus- kus. 100 grama bulgura prelijete sa 150 ml vrele vode, kratko prokuhate, posolite, dodate malo limuna, maslinovog ulja i poklopite. Kada je tikva gotova, složiti šareni tanjir – bulgur, pečena tikva, nar (stvarno ga je najlakše očistiti ako ga prepolovite i (daleko od bijelih zidova) lupkate drvenom kašikom po kori ), kockice fete, malo peršuna i to je to. Ovo nije recept ovo je tanjir sreće i okusa.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Nejra Babić – Pobiberi

Sa dvanaeest godina nafilovala i pobiberila prve paprike. Za šestoricu gladnih majstora. Rekli su mi da su sve pojeli. Ni dan danas nisam sigurna jesu li. U prosjeku sam do svoje trideset i prve godine nafilovala jedan solidan kamion paprika. Pobiberi je nastao iz želje da pokažem da znam skuhati i nešto drugo. Nafilovati šerpu paprika za cijelu bravarsku radionicu a onda napraviti tortu, pa još cvjetiće poredati na nju. Stignem otići i do pozorišta, glumci (tehnika, režija, produkcija) se najviše obraduju kada ja radim dramaturgiju, jer se zna da ću bar na jednu probu donijeti pogaču. Pred kraj procesa bi već voljeli da ja ipak ne radim dramaturgiju. Znaju da neću imati vremena za premijeru ni pogaču da napravim. Ja ipak najviše volim kada napravimo predstavu, pa još negdje s njom i putujemo. Onda se zavlačim po kojekakvim radnjama tražim tanjire, zdjelice, šerpe, začine. Jednom je šerpa toliko klepetala u koferu da sam je morala braniti od ozbiljnih aerodromskih službenika. Ponosno spasim šerpu, dođem u kuhinju i kuham. Za radnike, za sebe, za druge. Skuhati nekome nešto je najveći dokaz ljubavi. Ako napraviš puno supe, u teglicu pa ponesi. Sigurno češ sresti nekog. Ako znaš da se nekome pokvarila rerna, ponesi mu tog kolača što si pravio. Ako ne voliš da kuhaš, nemoj kuhati. Kupi dobar domaći paradajz, malo maslinovog ulja, posoli i malo pobiberi.
Vjerujem jedino u emocije, proizvedene pisanjem ili kuhanjem. Ako neko plače kada vi nešto skuhate i to je nešto. Možda su suze radosnice.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X