Matcha čokolada – Sarajevo Food Dictionary

Matcha čokolada

Ovaj recept za čokoladu se donekle razlikuje od onog za uobičajene veganske čokolade. Matcha pistacija čokolada je veganska, preukusna (sa sjajnim punjenjem) i ujedno može biti dobra za vas.

Sastojci

70 g kakao putera

30 g šećera u prahu

30 g sojinog mlijeka u prahu

3 čajne kašike matcha praha

Za punjenje:

60 g pistacija (bez ljuske)

30 g šećera u prahu

1 čajna kašika biljnog mlijeka (ako je potrebno)

Upute

Bilo bi idealno kada biste pronašli sirove, neslane pistacije. Ako ih nemate, stavite slane pistacije u malo vode i ostavite ih da se natapaju oko 2 sata. Skinite kožu sa svake prstima i isperite ih još vodom.

Stavite pistacije u blender. Ako koristite sirove neslane pistacije, dodajte mlijeko na biljnoj bazi u blender i blendajte dok ne nestanu svi veći komadi. Ako ste prethodno natapali pistacije, možda nećete trebati dodavati mlijeko. Pomiješajte pistacije sa šećerom u prahu i umijesite ih u vrlo mekano tijesto. Ostaviti po strani.

Pomiješajte sojino mlijeko u prahu i šećer u prahu u maloj posudi. Prosijte matcha prah kroz fino sito kako biste spriječili stvaranje grudica i sve zajedno promiješajte dok se dobro ne sjedini.

Nasjeckajte svoj kakao puter na male komade, tako da će se brzo i lako otopiti. Trećinu kakao putera ostavite sa strane, a ostatak stavite u plastičnu posudu, zajedno sa mješavinom šećera, mlijeka u prahu i matche. Stavite lonac vode da provri, sklonite ga sa štednjaka i u njega stavite plastičnu posudu s tim sastojcima. Plastična posuda ne smije dodirivati ​​vodu.

Pazite da vam se voda ne pomiješa sa čokoladom. Ovo je vrlo važno. Kad se kakao puter počne topiti, sve promiješajte. Kad se on potpuno otopi i dostigne temperaturu od 46 stepeni Celzijusa, izvadite posudu iz dvostrukog kotla i postepeno dodajte preostalu trećinu kakao maslaca uz stalno miješanje dok se ne otopi.

Stalno miješajte svoju matcha čokoladu, a kad temperatura padne na 35 stepeni Celzijusa, dodajte još malo kakao putera u smjesu (posljednji dio) da se još malo ohladi. Kada temperatura čokolade padne na 26 stepeni C, napravite mali test. Premažite malo čokolade na komad papira za pečenje i stavite je u frižider na 5 minuta. Ako se nakon 5 minuta čokolada stvrdne, postane sjajna i lijepo se odvoji od papira i fino pukne – onda je temperirana. Ako je previše gusta i s njom nije lako raditi, vratite posudu s čokoladom u dupli kotao i ponovo je zagrijte do 29 stepeni Celzijusa. Nemojte je previše zagrijavati, time biste mogli uništiti sve kristale kakao maslaca koje ste ovim procesom napravili.

Ako je sojino mlijeko u prahu previše zrnasto i vidljivo u čokoladi, kad ona postane temperirana (ili skoro temperirana), prebacite je u blender i blendajte na velikoj brzini nekoliko sekundi.

Uzmite silikonski kalup za čokoladu i ulijte otprilike polovicu čokolade. Preokrenite je naopako kako biste uklonili višak čokolade i nožem ostružite s rubova. Stavite kalup u frižider i sačekajte 5 do 10 minuta da se stvrdne. Na vrh toga stavite fil od pistacija i izjednačite ga prstima. Obavezno ostavite malo prostora na vrhu kalupa. U kalup ulijte još malo čokolade da zatvorite tablu i sastružite višak nožem. Vratite je u frižider i pustite da se stvrdne.

Izvadite čokoladu iz kalupa i uživajte. Na sobnoj temperaturi trebala bi imati savršen okus i teksturu. Ove mjere dovoljne su za jednu matcha pistacija čokoladu.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Margo Drobi (Alma Mudrov)

Prije pet godina restorani nisu imali mnogo veganskih opcija za ponuditi pa sam morala smisliti svoje. Sve što smislim objavim na svom blogu ili instagramu, @margo_drobi. Od zdrave hrane do junk food-a iz svih dijelova svijeta. Po obrazovanju magistrica farmacije, zaposlena na polju genetike, u mahali veganska kuharica.

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X