Detox or die – da li je to baš tako – Sarajevo Food Dictionary

Detox or die – da li je to baš tako

Prvi vijesnici proljeća su behar, visibabe i najnoviji detox plan „Za 5 dana očistite svoje tijelo od…“.

I mnogi žele jednostavna i brza rješenja, jer tako je lakše.

Nažalost (ili na sreću?) situacija je malo drugačija. Nijedan detox ne može zamijeniti svakodnevnu pravilnu prehranu, fizičku aktivnost i kvalitetan san.

Naše tijelo je ipak jedan savršeni stroj koji ima svoje mehanizme detoksikacije i to se dešava u svakom času, na kraju krajeva bez toga nema ni života.

Naslov ovog teksta je malo zatrašujući, ali to su naslovi koje često možemo sresti u časopisima, portalima… ako ne uradiš detox sa xy namirnicom – umrijet ćeš!

Onda se vratimo činjenicama:

  1. Detox dijete nisu neophodne za poboljšanje zdravlja
  2. Detox dijete nisu neophodne za mršanje
  3. Detox dijete mogu imati potencijalnih opasnosti

Šta možemo uraditi da pomognemo svom tijelu?

  1. Hraniti se izbalansirano sa puno voća i povrća (čudotvorni celer može biti sastavni dio života bez da ga nazovemo detoxom)
  2. Pomoći svojoj jetri, koja je glavni „čistač“ našeg tijela – jesti hranu koja ima nutritivnu gustinu (puno vitamina, minerala i biološki aktivnih supstanci), a izbjegavati previše industrijski prerađenu hranu
  3. Pomoći svojm limfnom sistemu tako što ćemo biti fizički aktivni
  4. Unositi optimalne količine vode u skladu sa vlastitim potrebama
  5. Znojiti se! Koža je naš detox organ
  6. Pobrinuti se da se crijeva redovno prazne tako što ćemo unositi hranu bogatu vlaknima

Znam da 5 dana detoxa zvuči jednostavnije, ali ovo je jedino što daje dugoročne  i prave rezultate. Tu i tamo priuštiti sebi par dana laganijih obroka (posebno u proljeće, nakon nešto teže zimske hrane) nije detox, nego balans i više je nego poželjno.


author
Piše: SFD
Autorica teksta

Asja Sirbubalo

Ja sam Asja Sirbubalo, magistra farmacije bez ijednog radnog dana u apoteci. Put me odveo na drugu stranu, ali sam osnovno zanimanje uspjela povezati sa onim što volim, pa se već 10 godina bavim farmaceutskim marketingom. A osim toga volim i dobar zalogaj, pa često kuham i kombinujem različite namirnice, slažem okuse. Da bi se dobro jelo, mora se i znati šta se sve to nalazi u našoj hrani, zato sam trenutno na postdiplomskom studiju iz nutricionizma. Moje mrvice o hrani i recepte možete pratiti na IG profilu mrvice_zdravlja.

Upcoming Events

Maj, 2021

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X